Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Medovina: Nápoj nesmrteľných

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Vraj ho kedysi volali ambrózia alebo božský nektár. Popíjali ho bohovia na Olympe a vďaka nemu to boli pamätné žúry s ďalekosiahlymi následkami, ktoré veľmi dobre poznáme zo Zamarovského bájí a povestí.

Medovina: Nápoj nesmrteľných BON APPÉTIT/PROFIMEDIA Medovina je ľahký hrejivý drink pre fajnšmekrov.

ak sa práve niekto vo vašom okolí začína neprimerane nafukovať, ruka sa mu zatvára do päste, aby si ňou začal búchať po národnej hrudi a jeho ústa zrazu vypúšťajú slová ako „nápoj Slovanov“, „starí Slováci“, či nebodaj „môj praotec Svätopluk“, pokojne ho zastavte a ak sa nedá, pošlite ho na stanicu do železničného vozňa na kus reči s premiérom alebo tam len tak moderne posedieť v zelenom tričku. Pretože medovinu poznali v Ázii už pekných 7 000 rokov pred naším letopočtom a hádam neexistuje kontinent, ktorý by ju nepopíjal.

Ide totiž podľa všetkého o úplne prvý kvasený alkoholický nápoj, aký ľudstvo pozná. Dôvod je jednoduchý. Na jeho výrobu nebolo potrebné nič dopestovať, nič naklíčiť a upiecť, ako v prípade piva, či pozbierať a rozmliaždiť ako pri víne. Tu stačilo len ukradnúť včelám plásty, med z nich povymývať horúcou vodou a takto osladenú vodu nechať skvasiť na slnku 40 dní. Lenže ako sa na takúto vec vôbec príde? Podľa všetkého šťastnou náhodou. Treba vraj ísť okolo bútľavého stromu, kde mali kedysi včely svoje útočisko, z ktorého ich vyhnal intenzívny dážď. Voda sa zmiešala s medom a v bútľavine skvasila. Potom už len nabrať odvahu a vyskúšať, čo to tam asi môže ten strom skrývať. Po ochutnaní bolo zrejme ihneď jasné, že ide o nápoj bohov, pretože pocity po požití o tom hovorili jasnou rečou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite