Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ukrytí v hrobke

.michal Magušin .časopis .lifestyle

V živote ma neobklopovalo toľko mŕtvol ako na hlavnom rímskom cintoríne Verano. A tým nemyslím ich počet, ale silu pocitu z ich prítomnosti. 

verano totiž nie je Arlington Cemetery pri Pentagóne s jednoduchými bielymi náhrobnými kameňmi a čerešňovými stromami, symetrický a jednoducho krásny. Verano nie je ani ako romantický cintorín na kopci v Liptovskej Osade, rozžiarený v dušičkový večer do hmly v údolí. Nie, Verano je bytostný. Rodinné hrobky ako domy, v nich stále svietiace svetlá. Pred hrobkami sochy v životnej veľkosti, s ušľachtilými rímskymi črtami, ktorých telá sú sklonené ako zlomený človek po poslednom výdychu, alebo odpočívajúce a zahľadené do diaľky.

Kráčal som Veranom, mestom mŕtvych, spolu s mojím priateľom, znalým mimomainstreamových rímskych tajností. Lump jeden, ešte sa smial na mojich zimomriavkach, spôsobených kombináciou silného vetra v korunách pínií a divného škreku vtáctva, ktoré sa z nepochopiteľných príčin po stovkách zhromaždilo v malej skupinke stromov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite