Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hľadanie pravdy namiesto xanaxu

.eva Čobejová .časopis .literatúra

Mariusz Szczygieł je ten poľský reportér, ktorý napísal knižku Gottland. Bol to veľký bestseller v Česku, pretože o ňom tá knižka je. No kniha vyšla aj v sedemnástich iných jazykoch. Vznikli podľa nej film aj divadelné predstavenie. Tentoraz Szczygieł skúmal čosi univerzálnejšie.

to, že poľská reportáž je čosi jedinečné, čo funguje aj za hranicami Poľska, už na Slovensku vieme vďaka vydavateľstvu Absynt. To nám sprostredkovalo skvelé reportáže poľských autorov najmä z oblastí, kde sú vojnové konflikty. Môžeme tak čítať reportáže o Rusku, Palestíne, Bosne, Afrike, Iráne či Afganistane. Mariusz Szczygieł (1966) si však slávu a úspech založil na svojom čechofilstve a na skúmaní susednej krajiny, kde sa bohom stal Gott (preto Gottland) a kde smiech znamená často masku tragickej bezradnosti (Udělej si ráj) alebo kde kultúra funguje ako antidepresívum (Láska nebeská).

nudná aj bizarná

Nová Szczygiełova kniha Projekt: pravda, ktorá vychádza teraz v češtine, už nie je tak úzko previazaná s Českom, hoci aj ono sa prirodzene v textoch objaví. „Teraz píšem o tom, k akým pravdám ľudia vo svojom živote dospievajú,“ vysvetľoval svoj zámer poľský reportér ľuďom, ktorých pri písaní knihy oslovil. Znie to trošku banálne, a pravdu povediac, niekedy tie pravdy aj banálne sú. Ale zvyčajne nie je banálny príbeh, ako sa reportér k tej „životnej pravde“ dostal. Sú za tým stretnutia s ľuďmi, slávnymi, úspešnými, ako aj obyčajnými, neznámymi či neúspešnými. Sú za tým dôverné i povrchné rozhovory, postrehy, hľadanie, počúvanie. To všetko reportér Szczygieł dokonale ovláda, ako aj formu, ktorou nikdy neopovrhuje a ktorú má už naozaj vybrúsenú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite