Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bude to Giuliani?

.marína Gálisová .časopis .profil

Ťažko povedať, akú politiku bude Donald Trump robiť v role prezidenta. Práve táto nepredvídateľnosť spôsobila, že všetky oči sa upierajú na jeho budúci kabinet. Pre Európu je osobitne dôležité, kto bude ministrom zahraničia.

Bude to Giuliani? PABLO MARTINEZ MONSIVAIS/AP/SITA Najväčším impulzom pre politickú kariéru Rudyho Giulianiho bol 11. september 2001.

v súvislosti s týmto ministerským postom sa spomína niekoľko mien, napríklad aj bývalý vyslanec USA pri OSN John Bolton. Ako najhorúcejší kandidát však pôsobí Rudy Giuliani.

Do dejín už vstúpil, dokonca viackrát. Ako hrdinský starosta teroristami zasiahnutého New Yorku po 11. septembri. Aj ako jeden z najmenej konzervatívnych konzervatívcov (Rudy má na konte tri manželstvá a bulvárom rozmazávaný rozvod). Ako právnik, rázne bojujúci proti korupcii a mafii, a najmä ako autor účinnej, no kritizovanej stratégie zero tolerance, ktorá pomohla znížiť zločinnosť vo veľkomeste.

syn kriminálnika hájil zákon

Rodičia Rudyho Giulianiho, obaja americkí Taliani, sa pretĺkali životom, ako sa dalo – a ako sa im chcelo. To druhé platí o otcovi, ktorý mal viac než len letmé kontakty so svetom zločinu. Vystriedal mnoho zamestnaní, no najziskovejšie mu pripadalo fungovať ako poskok príbuzného, ktorý organizoval ilegálne stávky a bol jedna ruka s mafiou. Giulianiho otec si dokonca rok a pol posedel za mrežami v Sing Singu. Potom však zrejme dostal rozum, lebo opustil krivé chodníčky. Rodina sa odsťahovala z Brooklynu na Long Island aj preto, aby syna ochránila pred vplyvom mafie.

„Vyslúžil si povesť žalobcu, ktorý nemá zľutovanie s nikým a nikoho sa nebojí.“

Sám Rudy Giuliani sa k otcovým kriminálnym aktivitám vyjadril až o veľa rokov neskôr, keď boli zverejnené v kontroverznej životopisnej knihe. „Niečo z toho som vedel, niečo som tušil. O niečom som nemal ani potuchy,“ povedal, ale vzápätí dodal, že otec sa z chýb svojej mladosti poučil. „Práve preto mi stále opakoval, že musím byť poctivý,“ zdôraznil. Účinok to zjavne malo. Rudy sa totiž rozhodol študovať právo. Dokonca zvažoval, že sa stane kňazom, napokon sutanu zavrhol a vybral si talár.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite