Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Adolf Hitler vs. Larry Flynt

.ondrej Dostál .časopis .polemika

Na otázku, kde sú hranice slobody prejavu, existujú dve základné odpovede. Podľa jednej možno obmedziť či zakázať iba také prejavy, ktoré priamo a bezprostredne vyzývajú na násilie.

podľa druhej aj prejavy, ktoré rozdúchavajú nenávisť a podporujú či obhajujú extrémizmus, ktorý môže viesť k ohrozeniu slobodnej a demokratickej spoločnosti. S istou dávkou zjednodušenia môžeme prvú odpoveď nazvať americkou a druhú európskou.

Americká odpoveď vychádza z konceptu absolútnej slobody slova. Z presvedčenia, že by štát vôbec nemal zasahovať do toho, čo ľudia hovoria a píšu, aké názory, myšlienky a idey šíria. Je stelesnená v prvom dodatku k Ústave USA, ktorý už od roku 1791 zakazuje Kongresu schváliť akýkoľvek zákon obmedzujúci slobodu slova alebo tlače.

Európska odpoveď pripúšťa, že existujú isté legitímne dôvody, ktoré štát oprávňujú slobodu prejavu obmedziť. Zrkadlí sa napríklad v článku 26 ods. 4 slovenskej Ústavy, podľa ktorého „Slobodu prejavu a právo vyhľadávať a šíriť informácie možno obmedziť zákonom, ak ide o opatrenia v demokratickej spoločnosti nevyhnutné na ochranu práv a slobôd iných, bezpečnosť štátu, verejného poriadku, ochranu verejného zdravia a mravnosti.“

Hoci vo všeobecnosti mi je americký sklon k väčšej slobode a zodpovednosti jednotlivcov a k obmedzenej úlohe štátu bližší ako európske tendencie k silnejšiemu postaveniu štátu, v otázke hraníc slobody prejavu sa cítim skôr Európanom ako Američanom. A dôvodom je úplne odlišný historický kontext. Opäť s istou dávkou zjednodušenia by sme mohli povedať, že americké úvahy o možných zásahoch do slobody prejavu rámcuje Larry Flynt, tie európske Adolf Hitler.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite