Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Signál stratený v šume

.michal Novota .časopis .spoločnosť

Ak mal niekto z 8. na 9. novembra ťažšiu noc ako Hillary Clinton, tak to bol Nate Silver. Zázračné dieťa športových a politických predpovedí, ktoré nezvyklo robiť chyby. Až teraz.

Signál stratený v šume NAM Y HUH/AP/SITA

nie je to vôbec príjemné, keď si celý svoj biznis a reputáciu postavíte na akurátnych odhadoch, a nie vešteckej guli. Nate Silver v predvečer amerických prezidentských volieb na svojom blogu fivethirtyeight.com (čo je počet voliteľov amerického prezidenta) odhadol šance Hillary Clinton stať sa prezidentkou USA na úctyhodných 71 percent. V jeho volebnom modeli Hillary s veľkou istotou vyhrala štáty Pennsylvania, Wisconsin a Michigan, ktoré však nakoniec na svoju stranu stiahol víťazný Donald Trump.

Nate Silver odmalička žil matematikou. Neskôr sa k nej pridali dáta a štatistika. Svoje štatistické a predpovedné modely sa naučil robiť v ikonickom športe americkej rodiny, v bejzbale. Po štúdiách na univerzite v Chicagu pracoval pre konzultačnú spoločnosť KPMG. Tá práca ho však nebavila. Tak veľmi, že keď z nej po troch rokoch odišiel, živil sa radšej istý čas hraním online pokeru.

Preto neprekvapí, že keď v roku 2012 vydal svoj knižný bestseller The signal and the Noise o hľadaní signálu (teda pravdy) v kope šumu (teda balastu), pokeru v nej venoval celú jednu kapitolu. Zrejme by sa tak dokázal živiť dodnes, ale už počas ubíjajúcich dní a nocí v open space firmy KPMG rozvíjal štatistický program PECOTA. Ten vyhodnocoval a odhadoval výkony hráčov v bejzbalovej lige. Neskôr začal písať pre Baseball Prospectus, ktorý jeho štatistický model kúpil.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite