Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Autonómia pre Slovákov!

.istván Kollai .časopis .komentáre

Zdá sa, že maďarsko-slovenské vzťahy sa zhoršili do krajnosti. Vývoj medzištátnych vzťahov usmerňujú mediálne udalosti a extrémisti, nie ministerstvá zahraničných vecí.

Zdá sa, že maďarsko-slovenské vzťahy sa zhoršili do krajnosti. Vývoj medzištátnych vzťahov usmerňujú mediálne udalosti a extrémisti, nie ministerstvá zahraničných vecí. To je signál, že základ vzťahov je labilný. Teda – musíme ho znovu vybudovať.
Tento nový základ by asi bol autonómia – autonómia Slovákov v rámci Slovenska. Je samozrejmé, že táto autonómia sa netýka základov politickej stavby Slovenska. Krajina by bola naďalej vedená parlamentnou koalíciou strán a kľúčovými osobnosťami by boli naďalej Slováci. Aj zákony by boli jednotné. Slovenská automómia by znamenala len to, že slovenskí poslanci môžu rozhodnúť o 90 percentach verejných peňazí pre vlastné školstvo. Aj obsah slovenských učebníc by vymedzovali len slovenskí poslanci. Konečne sa nebudú musieť trápiť s Maďarmi, ktorí by disponovali len 10 percentami rozpočtu školstva, podľa národnostného pomeru, a ktorí by mohli rozhodovať len o obsahu maďarských učebníc medzi sebou, v ich maďarskej osamelosti.
Ďalej, v rámci slovenskej autonómie by mohlo byť aplikované toto riešenie aj v súvislosti so štátnymi peniazmi pre regionálny rozvoj: slovenskí poslanci by sa dohodli sami o 90 percentách týchto peňazí. Záviselo by len od nich, či vybudujú diaľnicu medzi Žilinou a Popradom, alebo napríklad opravia centrum mesta alebo lokálne cesty. Len 10 percent peňazí by pripadlo na Maďarov, ktorí by sa mohli dohodnúť len o použití tejto malej časti rozpočtu.
Takto by Slováci mohli byť konečne nezávislí od Maďarov, nemuseli by neustále s nimi debatovať o regionálnej politike alebo histórii. Ďalej, Slováci by mohli vymedziť také regióny, aké naozaj chcú. Nemuseli by vytvoriť územné celky podľa strachu z maďarského vplyvu, ale len podľa ich skutočných požiadaviek, podľa historických regiónov.
Domnievam sa, že slovenská autonómia by sa takto stala silnejšia aj v hlavách. Slovenský verejný život by nebol zaplnený príliš mnohými debatami a dilemami o Maďaroch. Slovenská verejná mienka by konečne mohla vybudovať vlastné témy, konečne by napríklad mohla položiť otázku „Kto sú Slováci?” bez toho, že odpoveď by závisela aj od Maďarov.
Dúfam, že toto riešenie by neznamenalo, že slovenská spoločnosť by sa odtrhla od maďarskej. Práve naopak, ak by sa maďarské problémy v oblasti rozpočtu od Slovákov vzdialili, a stali by sa vnútorným problémom Maďarov, obraz vytvorený o druhej strane by sa formoval bez vplyvu postranných politických záujmov. Lákavé, nie?

Bývalý vedúci Nadácie Terra Recognita, redaktor knihy Rozštiepená minulosť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite