Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Do pozornosti

.vladimír Potančok .časopis .hudba

TANEC KÓDY ŽIVOTA/THE LAST FORECAST
PONDELOK – UTOROK 10. – 11. NOVEMBER
Moderný tanec je už pod Tatrami ako doma. A nielen pod Tatrami, ale aj pod Fatrami, ako svedčí príklad žilinskej Stanice v Záriečí. Začiatkom týždňa tam odohrá dve predstavenia zaujímavý švédsky súbor súčasného tanca Compagnie Jus de la vie, ktorý vedú choreografi Charlotta Öfverholm a Jordi Cortes. Hrať im k tomu bude živá hudba!

HUDBA HARLEM GOSPEL CHOIR
UTOROK – SOBOTA 11. – 14. NOVEMBER
Po Slovensku tento týždeň putuje chýrny gospelový súbor Harlem Gospel Choir, ktorý vznikol v roku 1986. Posolstvo Božej lásky a mieru medzi ľuďmi budú jeho členovia šíriť v utorok v Dome umenia v Košiciach, v stredu v Divadle J. Záborského v Prešove, vo štvrtok v Dome umenia Fatra v Žiline a v sobotu v Spoločenskej sále PKO v Bratislave.

HUDBA PETER LIPA
STREDA 12. NOVEMBER
V stredu vystúpi v Komornom divadle EEC v Banskej Bystrici (bývalý dom kultúry) najúspešnejší slovenský džezový spevák Peter Lipa. Účinkovať bude tentoraz s omladenou skupinou, v ktorej hrá Peter Lipa mladší na klávesy, Michal Šimko na basgitaru, Robo Rist na bicie a Michal Žáček na saxofóny a flautu.

TANEC A HUDBA NAY TANEČNÝ DOM
PIATOK – SOBOTA 14. – 15. NOVEMBER
Nay tanečný dom má svojich fanúšikov v Bratislave i na festivale Pohoda. Tentoraz bude dvojfázový  – v piatok večer vystúpi v bratislavskom kine Charlies maďarská skupina Besho Drom a dídžej Caetano Fabri a na druhý deň môžete tancovať do chuti v Klube Za zrkadlom, napríklad aj s Muzičkou a rumunským Szászczávásom.

MUZIKÁL MRÁZIK
PIATOK – SOBOTA 14. – 15. NOVEMBER
Bratislavské divadlo Nová scéna pripravilo muzikálovú verziu legendárnej sovietskej filmovej rozprávky Nikolaja Erdmana. Preložil, upravil a režíroval Svetozár Sprušanský, texty piesní zložil Ján Štrasser, hudbu Július Selčan, Nastenku stvárňuje Karin Olasová, Ivana Róbert Halák a Mrázika Ivan Letko. Dúfam, že nikomu nezmrzne úsmev na tvári!

 FESTIVAL JEDEN SVET
STREDA – NEDEĽA 12. – 16. NOVEMBER
Deviaty ročník festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet sa odohrá v bratislavskom kultúrnom centre A4. Uvidíte takmer osemdesiat filmov v ôsmich sekciách, výstavy či besedy (napríklad s etiópskym pestovateľom kávy, hrdinom jedného z dokumentov) a môžete zájsť na zopár dobrých koncertov. Viac na  www.jedensvet.sk.   

VÝSTAVA NONKONFORMISTI
PIATOK 14. NOVEMBER
Slovenská národná galéria v Bratislave a občianske združenie Syntesia usporiadali výstavu neoficiálnych sovietskych umelcov tzv. druhej ruskej avantgardy z obdobia 1955 – 1988. Kurátorkám Kataríne Bajcurovej a Alexandre Kusej sa podarilo získať diela V. Nemuchina, E. Neizvestného, I. Kabakova a ďalších umelcov zo zbierky Bar-Gera.

HUDBA FILHARMÓNIA LA SCALA
PIATOK 14. NOVEMBER
Mimoriadny koncert v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie je zvukovou pozvánkou na Bratislavské hudobné slávnosti, ktoré sa začnú o týždeň neskôr. Na Slovensku bude prvýkrát hosťovať svetoznáma filharmónia milánskej opery La Scala. Pod taktovkou dirigenta Daniela Gattiho zaznejú diela S. Prokofieva a P. I. Čajkovského.

DIVADLO KOCÚR NA KOLIESKOVÝCH KORČULIACH
SOBOTA – NEDEĽA 15. – 16. NOVEMBER
Bratislavské SND myslí, zdá sa, aj na najmenších divákov. Cez víkend bude mať premiéru rozprávková hra Jána Uličianskeho, v ktorej jeden superchalan objavuje, čo je to rodina, prvá pusa, ozajstní kamoši a hovoriace zvieratká. Dramaturgicky pripravila Darina Abrahámá, hudbu zložil Peter Zagar a režíroval sám autor. Možno príde aj kocúr!

KINO MADAGASKAR 2
Ďalší príbeh s hovoriacimi zvieratkami môžete uvidieť v kine. Frajeri z newyorskej zoologickej záhrady, ktorí doputovali v minulej časti na Madagaskar, sa tentoraz ocitnú na africkej pevnine, kde ich čakajú nové dobrodružstvá.
Madagascar: Escape 2 Africa (USA, 2008)
Réžia: Eric Darnell, Tom McGrath

KINO MALÉ OSLAVY
Slovenské filmy tento rok lámu rekordy v počte premiér. Pomôže tomu aj komorný príbeh zo súčasnosti, ktorý podľa scenára Slaveny Liptákovej nakrútil český režisér Zdeněk Tyc a hlavné úlohy matky a dcéry hrajú matka a dcéra.
Malé oslavy (SR/ČR, 2008)
Réžia: Zdeněk Tyc. Hrajú: Tereza Nvotová, Anna Šišková, Bolek Polívka

AKCIA Koncert pre všímavých
Pondelok 17. november
Je to takmer neuveriteľné, ale na Slovensku sú ľudia, ktorí si 17. november 1989 nevšimli. Tým, ktorí si ho všimli, je určený koncert, ktorý sa začne presne o 17.11. v bratislavskom PKO. Zahrá Tomáš Sloboda, David Koller, Živé kvety, Modré hory, Erik Sumo Band a Pressburger Klezmer Band. Okrem toho diskusie, filmy, výstavy... Stojí za povšimnutie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite