Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bútora: Odkaz Novembra je aj v Paláci

.štefan Hríb .časopis .rozhovor

Pred 27 rokmi bol jedným z lídrov Novembra. Vraví, že sa vtedy podarila historická vec, no dnes vidí možno ešte ťažšie výzvy. Poradca prezidenta Martin Bútora.

Bútora: Odkaz Novembra je aj v Paláci ANDREJ BÁN Martin Bútora silno cíti Havlovo posolstvo o nádeji. Nádej podľa neho nie je presvedčenie, že niečo dobre dopadne. Je to orientácia srdca, rozmer našej duše, istota, že niečo má zmysel.

uplynulo 27 rokov od pádu komunizmu, keď sme si okrem zážitku slobody len predstavovali ťažkosti, ktoré nás čakajú. Je rok 2016 a sme na tom asi takto: americkým prezidentom sa stal Donald Trump, v Rusku je Putin, ktorý vtrhol na Ukrajinu, Česko má na čele Zemana a u nás máme vlády s kauzami ako Gorila či Bašternák. Aký je tvoj elementárny pocit po 27 rokoch?

Pred 27 rokmi to malo zmysel. Všetci na námestiach si želali jediné – zázračné nadýchnutie slobody. Nevedeli sme presne, ako tú slobodu možno naplniť, okrem odstránenia nedôstojných podmienok pre život, nevedeli sme aké sú jej politické, občianske a ekonomické nástroje. Bola to však udalosť v našej histórii, na ktorú môžeme byť hrdí. Lebo aj keď na dejiny nemyslíme, všetky aktuálne kroky a odhodlanie národov sú vystužené minulosťou. November navyše nespadol len tak z neba, pripravoval sa aj doma, aj vonku. Ale rozdiel medzi vtedajšou a aktuálnou situáciou z hľadiska externých faktorov je naozaj veľký. V tom čase sme mali pápeža, ktorý hovoril „Nebojte sa!”. Mali sme Ronalda Reagana, Gorbačova, Helsinský dohovor. Mali sme tlak, ktorý výrazne napomohol to, aby sa tu niečo zmenilo.

„Andrej Kiska je človek s vlastnou hlavou a srdcom. Ale ako prezident má aj neobyčajnú schopnosť načúvania.“

áno, tlak zvonka bol vtedy pozitívny.

Lenže, hoci je to paradoxné, čím ťažšia je situácia vonku, tým väčší zmysel má pokúsiť sa dosiahnuť niečo na Slovensku. Dnes je svet oveľa prepojenejší, každý úspech či neúspech aj menších krajín má dopad. Vidíme to na Maďarsku – ich situácia nemá dopad len na strednú Európu. Takisto každý prúd pozitívnej zmeny, ktorý by sa podaril napríklad u nás, by mal zmysel pre celú Európu. A máme väčšie predpoklady na zmenu, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Sú tu ľudia, ktorí sa tu usadili a už nepomýšľajú na odchod do zahraničia – veď napokon, do akého zahraničia? Chcú tu žiť už nielen pre seba a svoju rodinu, ale aj pre spoločnosť. Chcú robiť niečo širšie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite