Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Arašid – Orech ako lusk

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Svoje miesto si nekompromisne vydobyl medzi orieškami a túli sa k nim, aby nikto náhodou nepoukázal na jeho citlivé miesto, za ktoré sa hanbí. Arašid totiž nie je orech, ale obyčajná strukovina.

Arašid – Orech ako lusk Somchai Rakin/Profimedia Keď sa dokážeme opanovať a používať arašidy v kuchyni striedmo a cielene, dokážu náš pokrm neuveriteľne vyzdvihnúť.

v skrývaní a kamuflovaní je tento béžový huncút ozajstný majster. Počas tých rokov, čo ho ľudstvo pozná a kultivuje – hovoríme približne o takých 7 500 rokoch – sa dokázal pretransformovať do toľkých podôb, poskrývať sa do všetkých možných vecí na svete, ktoré dennodenne používame, až sa nám z toho môže zatočiť hlava. Stačí sa totiž kamkoľvek pozrieť a pozeráme sa naň, na arašid. Či už je to čokoládová tyčinka, kde sú zvyšky jeho jadier alebo dvere kuchynskej linky, ktoré sú zas pozliepané z arašidových škrupiniek. Podstielka pre mačku či morské prasiatko? Papier? Linoleum? Atrament? Všade samý arašid! Človek by naozaj neveril, čo všetko obsahuje jeho stopy.

„Arašid je neuveriteľne výživný. Taký výživný, že v súčasnosti pred ním varujú všetci tréneri bojujúci s obezitou svojich klientov.“

Ešte aj meno si mení, ako chce, raz je to arašid, inokedy búrsky oriešok. Nehovoriac o pohlaví. Niekedy si nechá dokonca hovoriť podzemnica olejná a tvrdí o sebe, že je samoopelivá. Svoju identitu skrýva za všelijaké podozrivé prezývky, kamufluje nimi svoj pôvod, mení pohlavie akoby to bol nejaký tajný agent čudného celosvetového sprisahania, na ktoré sa nechytajú ani horúce novinky z istého lesklého časopisu o zemi a starnutí. Arašidu sa, skrátka, miasť ľudské hlavy mimoriadne darí. Väčšina populácie si totiž myslí, že podľa mena pochádza z Blízkeho východu, že bol určite pomenovaný podľa nejakého, povedzme, Mustafu Al Rachida, náruživého botanika, matematika a propagátora parných kúpeľov. Kdežeby!

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite