Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Toniho falošné zuby neklamú

.zuzana Mojžišová .časopis .film

Keď hlavní hrdinovia filmov ohlasujú divákom, že už teda naozaj idú do boja, tak vyťahujú spoza opaskov dýky, roztáčajú si nad hlavami lasá, z pošiev vyťahujú mačety, kordy a šable, naťahujú kohútiky strelných zbraní rôznych veľkostí a kalibrov, strkajú delové gule do hlavní, odisťujú granáty, vsúvajú kľúčiky do zapaľovania, kopnú do seba suchý drink či aspoň rázne stlačia „enter“. Winfried z nemeckého filmu režisérky Maren Ade to robí inak.

winfried Conradi, bradatý, vlasatý, šedivý, trochu zanedbane pôsobiaci šesťdesiatnik, keď ohlasuje publiku, že sa chystá zabojovať – vytiahne z vrecka rozgajdanej, nakrivo oblečenej košele klaunský umelý chrup a nasadí si ho na horné zuby. A potom už len ívery lietajú. Nie doslovné úlomky poškodzujúce telo. Ale obrazné triesky zapichávajúce sa do duše. Čas plynie a tie triesky čoraz väčšmi pripomínajú malilinké šípy veľkého amora. Bôžika lásky zvláštnej sorty – lásky medzi dcérou a otcom.

winfried a Toni

Winfrieda Conradiho šašovské zuby nie sú nijako výnimočne bujaro upírske, sú dosť rafinované, lebo dokážu síce mierne zmeniť majiteľovu tvár, vzbudia pozornosť, ale – ak má niekto fakt zlého dentistu – mohli by byť v konečnom dôsledku aj reálne. Vyvolávajú pochybnosti. Aj poštár v úvodnej scéne filmu Toni Erdmann je celý zneistený, keď prinesie na Winfriedovu adresu balík, lebo ten zákazník je totálne mimo, má putá, sivú farbu, taký okošeľovaný neandertálec, hovorí čosi o výbušninách a väznení svojho brata, na zápästí sa mu hompáľajú policajné putá a okolo hrude má opásaný... dynamit? Alebo je to pomôcka na meranie frekvencie pulzu?

Nech je tak či onak, poštár je rád, keď už má túto návštevu za sebou. Conradi však ani okom nemihne, len sem-tam musí povedať: „To bol vtip,“ – aby rozptýlil aspoň tie najväčšie rozpaky druhej strany.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite