Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Moravský burger

.marína Gálisová .časopis .lifestyle

Stačí prejsť cez hranicu a ste v inom svete – platí to ešte stále? Áno, hoci inak ako kedysi. Menej okato. Fajn pocit, vstúpiť napríklad do Rakúska a nemusieť aspoň v duchu híkať nad tým, aké plné obchody, aké upravené domy, akú vianočnú výzdobu tam majú. Nuž, ale v kvalite je stále rozdiel. A to je podstatné.

nemusíte ísť ani do Rakúska, stačí na Moravu, a ste fakt inde. Občas aj mimo. Z toho, ako u nich v sektore služieb funguje všetko – teda najmä ľudia.

Nik si vás v obchode nepremeriava škaredým pohľadom pre vašu slovenčinu. A vlastne, prečo by aj premeriaval? Rozprávajú tu, v okruhu Frenštátu pod Radhoštěm a Rožnova pod Radhoštěm tak pekne melodicky, česky, akoby i slovensky a s poľskou melodikou, až balzam pre uši.

Nikto vám nedá najavo, že máte zmiznúť, lebo čaká sto valutovejších cudzincov, ktorí prinesú viac, napríklad rubľov. Nikto vám neuchmatne z porcie, aj pivo točia štedro. Hoci je v dedinke Trojanovice, na polceste medzi Rožnovom a Frenštátom, len zopár „hospůdek“ a v tej, kde sa usadíte, ešte aj pripravujú miestnu akciu, čo pripomenie film Hoří, má panenko, personál si vás ochotne všíma od prvej chvíle.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite