Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Priama reč Lucie Piussi

.lucia Piussi .časopis .osobnosti

Jan Mattuš píše skvelé jazykové stĺpčeky pre Lidové noviny. Nedávno vyšli knižne pod názvom Jeremeň a jiné záhady. (2007 – 2016) Sú to stĺpčeky lingvistické, ale to, čo autor priam akrobaticky ovláda, je písanie o všetkom možnom aj nemožnom všade naokolo, vychádzajúc pritom z bežných a pri bližšom skúmaní úplne nepochopiteľných slovných spojení či neologizmov.

na besede s autorom v rámci festivalu Tabook Jan Mattuš odmietol oznámiť, koľkými jazykmi hovorí. Skutočný lingvista vám nikdy nepovie: „Viem po anglicky.“ A tak aj Mattuš. Okrem humoru ohromuje vo svojich stĺpčekoch množstvom jazykových zaujímavostí z celej Európy.

Čo sa súčasnej češtiny týka, autora sympaticky irituje všetko to, na čo sme si nepochopiteľne zvykli. „Třeba jak přání je otcem myšlenky. Copak může být něco, co je středního rodu, otcem? Jelikož to však máme nejspíš z němčiny, kde se říká der Wunsch ist der Vater des Gedankens, a přání je rodu mužského, uklidňuji se vědomím, odkud vítr vane.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite