Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Živá kniha o mŕtvom jazyku

.martin Mojžiš .časopis .literatúra

O tom, že latinčina je dnes mŕtvym jazykom, netreba nikoho presviedčať. Málokto si však uvedomuje, že v skutočnosti je mŕtva už dvetisíc rokov. To je vzhľadom na jej búrlivý staroveký, stredoveký aj novoveký život pomerne prekvapujúca informácia.

kniha nemeckého latinčinára Wilfrieda Stroha Latina je mrtvá, ať žije latina, ktorá nedávno vyšla v českom preklade, je pozoruhodná z viacerých dôvodov. Tieto malé dejiny veľkého jazyka (tak znie podtitul knihy) sú totiž niečím viac než len malými dejinami. Je to nemecky triezve a zároveň nemecky vášnivé vyznanie lásky k jazyku a tiež pokus preniesť záujem o tento jazyk aj na čitateľa. Úspešný pokus, treba uznať. Prinajmenšom v prípade autora týchto riadkov.

Kedy vlastne latinčina umrela? Podľa Stroha krátko po tom, ako sa Rímska ríša nesmierne rozšírila vďaka Pompeiovým víťazstvám na východe a Caesarovým na západe (kde – ako píše Stroh – Caesar dobyl celú Galiu s výnimkou niektorých neporaziteľných dedín držaných Asterixom & Co.) Inými slovami, táto reč umrela práve v čase, keď ňou začal rozprávať celý svet. Ako je niečo také možné?

rigor mortis

Jedným z prejavov smrti je stuhnutie tela. Podobne jedným (podľa Stroha dokonca kľúčovým) prejavom lingvistickej smrti je stuhnutie jazyka. Rozhodujúce teda nie je to, či sa daným jazykom rozpráva alebo píše, ale to, či sa jazyk ešte vyvíja alebo už nie. Z tohto hľadiska je latinčina pred Cicerom a Vergiliom jazykom živým, a po nich jazykom mŕtvym. Keďže u nich dosahuje svoj vrchol, stáva sa svojím spôsobom dokonalou a viac sa už nemení.

Petrarca, Erasmus, Luther, Kepler, Marx aj Benedikt XVI.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite