Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Horúce hlavy
Ligový zápas medzi DAC Dunajská Streda a Slovanom Bratislava vyostril slovensko –maďarské vášne tak, ako už dávno nie. Počas zápasu policajní ťažkoodenci zasiahli v sektore domácich fanúšikov, ktorých prišli podporiť aj desiatky skalných priaznivcov Ferencvárosu Budapešť. Po zásahu museli zdravotníci ošetriť asi päťdesiat zranených a jedného udupaného mladíka musel previezť s vážnymi zraneniami vrtuľník do bratislavskej nemocnice. Ešte v ten istý deň zorganizovali maďarskí radikáli protest pred slovenskou ambasádou v Budapešti, na ktorom spálili slovenskú zástavu. Obliehanie nášho veľvyslanectva pokračovalo celý týždeň.
O oprávnenosti zásahu sa rozpútala diskusia. Slovenská polícia za ním stojí. „Prestriedavali sme jednotky, a keď sa naši vracali, skupina radikálov ich napadla, začala udierať po prilbách a boxovať do nich. Máme z toho zábery,“ hájil políciu jej viceprezident Stanislav Jankovič. Inkriminované zábery, ktoré by jednoznačne preukázali, že policajti boli napadnutí, však polícia zatiaľ nezverejnila. Minister vnútra Robert Kaliňák poslancom parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť ukázal len niekoľko fotografií a odvolal sa na výpovede záchranárov, ktorí mali útoky na policajtov potvrdiť. „Aké dôkazy to boli? Fotky, ktoré boli len čiastočné? To nie je dôkaz,“ reagoval na ministrovo vystúpenie Béla Bugár.  Zábery na internetovej stránke YouTube, na ktoré polícia novinárov tiež odkazovala, napadnutie policajtov zo strany fanúšikov DAC jednoznačne nepotvrdzujú. Polícia kladie vinu za zranenia organizátorom, ktorí podľa nej zabudli otvoriť bránky zo sektora fanúšikov, vinou čoho pri zásahu došlo k tlačenici. Funkcionári DAC kritiku odmietajú a zásah podobne ako SMK označili za neadekvátny. 
Incident opäť potvrdil, že v slovensko-maďarské vzťahy sú dnes také vyhrotené, že akákoľvek udalosť sa na oboch stranách Dunaja okamžite stáva politickou témou. Bez toho, aby sa najskôr celá vec poriadne vyšetrila.  A nielen politickou témou, ale aj vítaným zdrojom pre rôzne sprisahanecké teórie a bláznivé nápady. Čaplovičove a Slotove reči o tom, že za incidentom mohli stáť maďarské tajné služby, Mikolajov návrh na zákaz vlajok na štadiónoch, či zámer maďarskej strany Jobbik blokovať hraničné priechody sú toho názorným dôkazom. Treba schladiť hlavy, páni.
.jm

Vydieraný Micheľ?
Denník Pravda informoval, že polícia preverovala poslanca Ľuboša Micheľa. Od policajtov vo Svidníku prípad prevzal Úrad boja proti organizovanej kriminalite. Podľa Pravdy bol Micheľ preverovaný pre podozrenia z krátenia daní. Poslanec za SDKÚ Štefan Kužma  naznačil, že za Micheľovým odchodom zo strany je tlak, ktorý bol na neho v súvislosti s policajným preverovaním vyvíjaný.
.jm

Audiovizuálny fond
Od budúceho roka by mal na Slovensku fungovať Audiovizuálny fond ako verejnoprávna inštitúcia na podporu rozvoja audiovizuálnej kultúry a priemyslu. Povinne doň budú prispievať aj televízni vysielatelia. Komerční televízni vysielatelia budú platiť 5 percent zo svojich celkových príjmov z reklamy a telenákupu za rok, na oplátku sa STV bude postupne znižovať množstvo reklamy na 0,5 percenta.
.sita, eč

Dohoda
Premiér Fico a slovenskí biskupi sa dohodli na odložení sporného návrhu Národného programu ochrany sexuálneho a reprodukčného zdravia, ktorý pripravil ešte minister Valentovič. Ministerstvo vypracuje nový návrh. O termínoch či konkrétnostiach je zatiaľ predčasné hovoriť, ale malo by ísť o návrh, ktorý bude všeobecne akceptovateľný. Takže uvidíme, čo z toho vzíde.
.eč

Hedviga a karta
Jeden z dôkazov proti Hedvige Malinovej padol. Zamestnankyne banky potvrdili, že jej bankomatová karta bola v deň útoku skutočne zablokovaná, tak ako to Hedviga Malinová polícii oznámila. Polícia zablokovanie karty spochybnila práve potvrdením banky. Mal to byť tiež jeden z dôkazov, že Malinová klame a vymýšľa si. Ešte stále nenastal čas na ukončenie tejto trápnej kauzy?
.eč

Vláda proti kríze
Vláda schválila 27 opatrení, ktorými chce „bojovať“ proti dôsledkom finančnej krízy. Balíček obsahuje najmä staršie nápady, ktoré vláda nedokázala realizovať alebo na ktoré sa akosi zabudlo. Lepšie čerpanie eurofondov, podpora PPP projektov, viac pôžičiek cez štátne finančné inštitúcie, silnejšia regulácia energetiky, preferovanie slovenských firiem vo verejnom obstarávaní či zvýhodnené poukážky na dovolenku na Slovensku... To krízu určite zastaví.
.rži



Regina Straka Ovesny
Usmiata Rakúšanka s veľkým šarmom a nezameniteľným prízvukom, ktorá patrí medzi najvýraznejšie postavy tunajšieho manažérskeho sveta, opustí kreslo šéfky Slovenskej sporiteľne a po 14 rokoch aj Slovensko. Vracia sa domov. Pre náš biznis svet je to veľká strata.

František Tondra
Predseda Konferencie biskupov Slovenska vyzval všetkých ľudí dobrej vôle, aby každý svojím dielom prispel k vzájomnému porozumeniu medzi národmi Slovenskej a Maďarskej republiky a aby sa ľudia dištancovali od akýchkoľvek prejavov extrémizmu.

Pál Csáky
Šéf SMK vyzval ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby odstúpil z funkcie. Odôvodnil to tým, že minister stále nepredložil policajný videozáznam, ktorý by dokazoval, že na štadióne v Dunajskej Strede fanúšikovia domáceho mužstva útočili na policajtov, ktorí na základe toho zasiahli.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite