Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.redakcia .časopis .týždeň vo svete

Z gratulačných kariet
Spojené štáty majú zvoleného prezidenta a ten, ako je zvykom po voľbách, prijíma blahoželania. Nie všetky vychádzajú z rovnakej dobrej vôle, nie všetky sú rovnako úctivé – a niektoré sú až bizarné. Neprekvapuje, že svojou nutkavou vtipnosťou sa zase blysol taliansky prezident Silvio Berlusconi. Na tlačovke po rokovaní s ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom vyhlásil, že Rusko a Amerika budú možno vychádzať lepšie, keď majú prezidentov-rovesníkov. A doložil, že americký prezident má všetko, čo na úspech potrebuje: „Je mladý, pekný a opálený.“ Kým ruský prezident diplomaticky nepohol ani obrvou, talianska opozícia začala Berlusconiho obviňovať z rasizmu. Ten sa bráni, že len žartoval. „Talianska ľavica nemá zmysel pre humor,“ ponosoval sa.
Zaujímavým gratulantom sa ukázal iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád. Blahoželal Barackovi Obamovi k volebnému víťazstvu, ale nezabudol doložiť, že Amerika by mala zmeniť svoju zahraničnú politiku. V Iráne sa Obamovo víťazstvo oslavovalo – najmä preto, že Obama sa pred voľbami vyjadril, že s lídrom tejto krajiny bude rokovať bez toho, že by musela splniť nejaké predchádzajúce podmienky. A je celkom možné, že na Kube sa potešil Fidel Castro, ktorý pred voľbami tvrdil, že Obama je inteligentnejší ako „starý vojnychtivý“ McCain.
Ale boli aj gratulácie, ktoré treba brať vážne, prinajmenšom ako politické gestá. K najtrpkejším patrila tá od Johna McCaina, prekvapivo srdečne vyzneli slová Georgea W. Busha, ktorý víťazstvo kandidáta demokratov označil za historický prelom a triumf amerických dejín, „svedectvo usilovnej práce, optimizmu a viery v trvalý potenciál nášho národa“. Radosť vyjadrila ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová: „Ako Afroameričanka som predovšetkým hrdá. Pretože táto krajina musela prejsť dlhú cestu pri prekonávaní zla a v boji o to, aby rasa viac nebola určujúcim faktorom nášho života. Toto úsilie ešte nie je zavŕšené, ale včerajšok bol v každom prípade mimoriadnym krokom vpred.“
Očakávania, ktoré sa s nástupom Baracka Obamu spájajú, sú vysoké. Ako napísal aj The Economist, mnohé z nich sa určite nenaplnia. A v zahraničnej politike sa ešte len uvidí, ako to naozaj bude s Irakom, Afganistanom, Iránom a inými zdrojmi nepokoja. The Economist je tej mienky, že Obama by sa mal v zahraničnej politike vyhnúť osudu Jimmyho Cartera – nemal by sa stať, tak ako on, „moralizujúcim prezidentom, za vlády ktorého pôsobila superveľmoc odrazu slabo“. Či to dokáže, najmä po tom, čo si  získal davy voličov práve plamennými a od moralizmu neveľmi vzdialenými prejavmi, to sa ešte len uvidí.
.mg

Topolánkove ťažkosti
Česká ODS má zlé obdobie. Porážky v krajských voľbách aj vo voľbách do Senátu v nej vytvorili napätie. Stolička sa trasie pod predsedom Miroslavom Topolánkom, ktorého sokom je pražský primátor Pavel Bém. Minulý týždeň to vyzeralo, že Topolánek je počas straníckych primárok na tom lepšie ako Bém. Rozhodnutie prinesie až stranícky snem v decembri.
.mg

Škóti ho berú
V Škótsku boli doplňujúce voľby, v ktorých labouristi zvíťazili a potvrdili, že premiér Gordon Brown ešte nepovedal posledné slovo. Doterajšie doplňujúce voľby im totiž priniesli porážky aj v tradičných obvodoch. Nasledovala kritika na vedenie strany, ba aj pokus o „mediálny puč“ labouristického ministra zahraničia Davida Millibanda. Krajania v tom však Browna nenechali.
.mg

Nie Tibetu
Nezávislosť Tibetu je rozhodne nemožná a rovnako zarúbaná je cesta k akejkoľvek „polonezávislosti“. V tomto zmysle sa – vôbec nie prekvapivo – vyjadril Tu Čchin-klin, čínsky topkomunista, ktorý riadi vzťahy s nekomunistickými skupinami. Zdá sa, že pod „polonezávislosťou“ sa myslí „zmysluplná autonómia“, ktorú navrhuje pre Tibet jeho duchovný vodca dalajláma.
.mg

Bez práce
Američania počuli minulý týždeň okrem sladkých volebných rečí aj nepríjemnú pravdu: americká ekonomika stratila len v priebehu mesiaca október 240 tisíc pracovných miest a nezamestnanosť dosiahla 14 ročné maximum (6,5 percenta). Odchádzajúci republikáni môžu premýšľať, prečo sa im nedarí. A demokrati zasa budú môcť ukázať, či dokážu ekonomike nejako pomôcť.
.rži

Zase Putin?
Už keď prezident Dmitrij Medvedev do Kremľa vstupoval, špekulovalo sa, že tam dlho nezostane. Že ako Putinova nastrčená figúrka onedlho otvorí svojmu chlebodarcovi zadné dvierka, aby sa mohol vrátiť. Minulý týždeň Medvedev v prejave oznámil, že prezidentské obdobie sa predĺži na 6 rokov. Možno mali špekulanti pravdu: ak by sa v dohľadnom čase konali predčasné voľby, Putin by v nich zvíťazil a v Kremli by mohol zostať až 12 rokov.
.mg



Sarah Palin/
Bude žena, ktorá kandidovala na úrad americkej viceprezidentky za Republikánsku stranu, o štyri roky kandidovať za prezidentku? Priaznivci na Aljaške ju po návrate domov vítali s takouto požiadavkou a nádejou. Neviem, odpovedala im.

Sarah Ferguson/
Vojvodkyňa z Yorku navštívila inkognito turecké sirotince a zábery, ktoré tam získala, šokovali: deti priviazané k posteliam, chlapček zatvorený v skrini. Tureckí predstavitelia sa hnevajú. Vraj chce poškodiť imidž ich krajiny a zabrániť jej vstupu do EÚ.

Nicolas Sarkozy/
Francúzsky prezident bojuje. Súd dal pokutu 30 eur občanovi, ktorý ho vítal nápisom „Odpáľ, ty idiot!“. A „Sarko“ žiada aj stiahnutie voodoo bábky s jeho menom a tvárou z trhu – na svoju podobu má vraj právo.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite