Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odpočívať v pokoji

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Sedíte si v Tokiu v reštaurácii, vediete duchaplnú konverzáciu so spolustolovníkmi, keď tu zrazu všetci Európania zamrznú, na niektoré čelá vyskočí pot. Až teraz totiž hostiteľ prezradil, kde sa nachádzame a čo sa bude podávať. Čaká nás ryba fugu.

Odpočívať v pokoji JEREMY SUTTON-HIBBERT/ALAMY/PROFIMEDIA Fugu je lahôdka, ktorá sa podáva predovšetkým na jeseň a v zime. Vtedy sa začínajú štvorzubce obaľovať tukom a tým pádom chutia najlahodnejšie.

v niektorých spolusediacich by sa v tom momente nikto krvi nedorezal, a to ešte nezjedli z tej záhadnej a v Japonsku mimoriadne obľúbenej ryby ani kúsok. Niektoré dámy začali zvažovať, či jedlo vôbec ochutnajú a či to bude považované za urážku hostiteľa. Konverzácia znervóznela a ja na japonskom hostiteľovi vidím, ako sa v duchu mimoriadne dobre zabáva.

Hovorí, že sa predsa nemáme čoho báť, v tejto reštaurácii za jej celú históriu na fugu nezomrel ani jeden človek. Možno by to dámy aj upokojilo, keby sa po tej vete tak čudne nezasmial, ako to len Japonci vedia. A už rybka prichádza. Na nádherných tanieroch do venca naservírované sašimi z najjedovatejšej ryby na svete. Rozmýšľam, či to, že mi ten veniec pripomína pohrebný, je len náhoda alebo tradičné japonské umenie premyslieť veci do úplných detailov. Cez tenulinké plátky surovej ryby fugu na nás presvitajú nádherné vzory keramiky a všetci do jedného premýšľajú, či tie maľované kvety budú to posledné, čo človek vo svojom živote uvidí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite