Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Divočina v meste

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

My, mestskí ľudia, máme sentimentálny vzťah k panenskej prírode. Ale za ozajstnú prírodu považuje len to, čo je mimo mesta, v lese, v horách, no možno ešte tak v mestskom parku. 

Divočina v meste Michael Probst/AP/SITA Aj obyčajný mestský holub môže byť pozoruhodný, keď sa lepšie pozrieme. No v betónovej džungli to s nami nemá ľahké.

sme ochotní zaplatiť mastné sumy za safari, vláčiť deti do zoo, v lesíku sa rozplývať nad každou škaredou ropuchou, pritom spektakulárne safari máme rovno pod nosom, nikam nemusíme chodiť.

Viete, napríklad, ako vyzerá oko obyčajného mestského holuba? Nádherne! Okolo čierneho stredu je opalizujúci drahokam – od šedej cez zelenú až po oranžovú a ostrú červenú. Keby sme niečo také videli v amazonskom pralese, fotili by sme ako blázni a už nikdy by sme na tie oči nezabudli. Lenže tie oči patria mestskému živočíchovi, ktorý otravuje na strechách i námestiach, trusom ničí pamiatky, laky áut aj náladu ľudí, lebo povera, že holubie hovienko obkakanému šťastie prináša, je slabá náplasť na spôsobenú škodu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite