Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gajdoš, Dzurinda, a k tomu Gorila

.eva Čobejová .časopis .spoločnosť

Uplynulý týždeň zaujali na slovenskej politickej scéne dve tváre. Jedna z nich je pritom verejnosti neznáma a druhá je notoricky známa. To, že pritiahli verejnú pozornosť v podobnom čase, má svoju logiku. Marek Gajdoš a Mikuláš Dzurinda.

Gajdoš, Dzurinda, a k tomu Gorila Boris Németh

povolanie policajného vyšetrovateľa je pre mnohých mladých ľudí, ovplyvnených akčnými americkými detektívkami, práca snov. Vzrušenie, napätie, akcia, úspech, možno aj sláva. Marek Gajdoš, ešte mladý, ale už skúsený policajný vyšetrovateľ, sa v roku 2012 dostal k prestížnej práci. Mal viesť vyšetrovací tím, ktorý odhalí pozadie kauzy Gorila. Spočiatku Gajdoš verejne vyjadroval odhodlanie i nádej, že vec sa dorieši a zopár ľudí sa ocitne minimálne pred súdom.

Ešte v januári 2015 poskytol pre Aktualne.sk rozhovor, v ktorom tvrdil, že informácie obsiahnuté v spise Gorila sa do „vysokej“ miery potvrdzujú a že on sa bude snažiť, aby celá kauza bola uzavretá približne do jedného roka, teda do januára 2016. Odvtedy prešla zima, jar, leto a teraz na jeseň Marek Gajdoš verejne vyhlásil, že po 17 rokoch štátnej služby cíti potrebu zmeny pracovného prostredia. Dôvodom bola zrejme dezilúzia. „Podmienky, v ktorých som sa vzhľadom na prístup viacerých osôb, majúcich vplyv na moju prácu a nepriamo aj jej výsledky, ocitol, sú z dlhodobého hľadiska mnou subjektívne netolerovateľné,“ dodal ešte Gajdoš. Pre šéfa vyšetrovateľov však môže byť koniec päťročného vyšetrovania bez akéhokoľvek výsledku reputačnou katastrofou. Je pochopiteľné, že mal záujem hovoriť o tom, kam smeruje celé vyšetrovanie aj pred poslancami parlamentu, ale minister vnútra mu účasť na takomto fóre zakázal.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite