Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pozor na škorpióna – Garri Kasparov píše slobodnému svetu

.anton Vydra .časopis .literatúra

Viacnásobný majster sveta v šachu a občiansky aktivista Garri Kasparov napísal minulý rok knihu, v ktorej vyzval ľudí slobodného sveta zastaviť Vladimíra Putina. Pred pár dňami vyšli jeho úvahy aj v češtine.

Pozor na škorpióna – Garri Kasparov píše slobodnému svetu Garry Kasparov: Zima přichází. Proč je nutné zastavit Vladimira Putina. Preložil Petr Kovařík. Brno: Jota 2016.

treba zastaviť Putina, a to čo najskôr – to je mantra, ktorú Kasparov priam obsesívne opakuje vo svojej knihe Zima prichádza s podtitulom Prečo je nevyhnutné zastaviť Vladimíra Putina. Má na to dostatok dôvodov, ktoré postupne predstavuje v desiatich kapitolách neobyčajne osobného a ostrého textu.

rozpínavosť dravca

Ambície súčasného ruského prezidenta sú podľa Kasparova bezhraničné. Doslova bezhraničné. „Tí, ktorí hovoria, že konflikt na Ukrajine je ďaleko a pravdepodobne nepovedie ku globálnej nestabilite,“ hovorí Kasparov, „zjavne nechápu varovanie, ktoré nám Putin dal. Nie je nijaký dôvod domnievať sa, že sa ním ohlásená vízia ‚Veľkého Ruska‘ skončí na východnej Ukrajine. Naopak, existuje množstvo dôvodov domnievať sa, že sa tým neskončí. Diktátorov možno zastaviť len tak, že ich niekto zastaví, a uchlácholenie Putina Ukrajinou iba zvýši jeho chuť na ďalšie územné zisky.“

„Putinov vzor najvýstižnejšie opísal Mario Puzo a nie je ním nik iný než sám don Vito Corleone.“

Niekto by v tom azda videl iba prehnané vytváranie atmosféry strachu, no takto jednoducho sa to odbiť nedá. Kasparov je presvedčený, že každý, kto má dnes ešte pochybnosti o Putinovej skutočnej povahe, si z nás buď robí dobrý deň, alebo je to hlupák, alebo podvodník. Priveľa indícií sa spojilo dokopy na to, aby si mohol Kasparov dovoliť svoj nekompromisný výpad proti ruskému prezidentovi.

Putinovi sa podľa Kasparova podarilo nebezpečne prešpikovať Rusko praktikami KGB a zahatať tak cestu k tomu, aby bolo slobodnejšou krajinou. Odmieta mu pripisovať body za politickú šikovnosť a hovorí skôr o mafiánskom svete, ktorý Putin v Rusku a niektorých krajinách bývalého Sovietskeho zväzu hrozivo oživil a stále horlivo oživuje. Preto si Kasparov nemyslí, že jeho vzory treba hľadať u Montesquieuho, Machiavelliho, Marxa či Smitha, ba ani u Mussoliniho. Putinov vzor najvýstižnejšie opísal Mario Puzo a nie je ním nik iný než sám don Vito Corleone. Putin je presne ako on: vytvoril okolo seba auru človeka, ku ktorému treba byť lojálny, ak chcete, aby nad vami tento capo di tutti capi podržal svoju ochrannú ruku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite