Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti svet

.redakcia .časopis .udalosti

Izrael: čo do februára?Minulý pondelok si Izrael ujasnil, že ho čakajú všeobecné voľby.

Izrael: čo do februára?
Minulý pondelok si Izrael ujasnil, že ho čakajú všeobecné voľby. Deň predtým oznámila Cipi Livni, šéfka strany Kadima, prezidentovi Šimonovi Peresovi, že sa jej po piatich týždňoch rokovaní so stranami nepodarilo vytvoriť koaličnú vládu. Krajina vstúpila do neistého obdobia – do februára bude prebiehať kampaň, na čele vlády zostáva už prakticky bezmocný Ehud Olmert, a jedenásteho novembra bude rozpustený Knesset, ktorý sa do volieb zíde len v nevyhnutnom prípade.
Volební súperi sú jasní: preferencie Cipi Livniovej, ktorá bude kandidovať s podporou svojej strany Kadima, len málo predstihujú čísla jej protivníka, ktorým je Benjamin Netanjahu, líder pravicového Likudu. Tretím kandidátom je Ehud Barak zo Strany práce, ale ak nedôjde k vážnemu zvratu, premiérska stolička sa mu neujde. V Strane práce dokonca znejú hlasy, že by mala splynúť s Kadimou – a to je pre mobilizáciu voličov zlý impulz. Cipi Livni bude zase presviedčať voličov, že má dostatočnú skúsenosť a silu. Najväčším problémom rozhodne nie je to, že je žena. Izrael už mal premiérku a „železná“ Golda Meir, štvrtá predsedkyňa vlády v histórii štátu, sa do jeho histórie zapísala pozitívne. Dnes je skôr otázkou, či sa izraelskí voliči rozhodnú pre niekoho, kto nedosiahol vysokú hodnosť v armáde. Cipi Livni síce pracovala v tajnej službe, podľa všetkého však nešlo o veľmi významný post. Na päty jej pritom stúpa Netanjahu, ktorý sa hrdí službou v špeciálnej protiteroristickej jednotke Sayeret Matkal.
Menej jasné je, ako sa bude vyvíjať situácia v Izraeli a najmä rokovania s Palestínčanmi. Mocenské vákuum nepraje dôrazným rozhodnutiam, najmä nie pred voľbami. Každý krok, ktorý v ňom politici robia, sa mení na kampaňové plus alebo mínus. Mierový proces teda pravdepodobne zaviazne a až po voľbách sa ukáže, čo s ním. Ak zvíťazí Netanjahu, očakáva sa prehodnotenie mierových rokovaní. Ak vyhrá Cipi Livni, rokovania, ktoré v pozícii ministerky riadila, sa zrejme opäť rozbehnú. Ale aj v prípade víťazstva Kadima zrejme nezíska takú väčšinu, aby mala voľné ruky. Kľúčom k budúcnosti izraelskej politiky tak zostanú malé strany – tie, ktoré svojimi nereálnymi požiadavkami už teraz zabránili sformovaniu vlády a dúfajú, že po voľbách sa ich pozícia ešte posilní.
.mg

Český summit
Česi zvažujú, či pozvú bieloruského diktátora Lukašenka na summit EÚ, ktorý sa bude venovať vzťahom s východnými partnermi Únie a mal by sa uskutočniť počas ich predsedníctva v roku 2009. Zúčastniť by sa mala Ukrajina, Gruzínsko, Moldavsko, Arménsko či Azerbajdžan, účasť Bieloruska je otvorená. Praha by možno prizvala aj zástupcov bieloruskej demokratickej opozície.
.jd

Bez víz?
Ukrajina začala rokovania s EÚ o zrušení víz do Únie, recipročné opatrenie platí už tri roky. „Pre nás je dôležité, aby sa tento proces skončil do roku 2012, keď organizujeme s Poľskom ME vo futbale,“ povedal ukrajinský minister zahraničia Ogryzko. Komisár EÚ Barrot dátum nespomínal. Najtvrdší sú k žiadateľom o schengenské vízum Španieli, Nemci, Holanďania a a Belgičania.
.jd

Chorváti do roka
Záhreb by mal rokovania o vstupe do EÚ uzavrieť do roka, Belehrad by ich mal v tom čase oficiálne začať, tvrdí správa Európskej komisie o západnom Balkáne. Pokrok Chorvátska hodnotí vysoko, uzavretiu rokovaní bránia už len menšie otázky. Očakáva sa však, že proti členstvu Záhrebu v roku 2010 vystúpia Francúzi a Nemci a podmienia ho ratifikáciou Lisabonskej zmluvy.
.jd

Pakistan sa trasie
Zemetrasenie v Pakistane pripravilo o život aspoň 300 ľudí a o strechu nad hlavou tisícky ďalších. Pri zmierňovaní následkov pomáha tamojšia armáda. Americká vláda vyčlenila na pomoc milión dolárov. Ide o veľa: humanitárna kríza je v krajine, ktorú sužujú nielen zemské, ale aj politické otrasy, hrozbou. Najmä vzhľadom na význam Pakistanu v boji proti terorizmu.
.mg

Balíček pre Maďarsko
Finančnou krízou postihnuté Maďarsko trochu pookrialo – jeho ekonomiku má naštartovať 25 miliárd dolárov, ktoré dodajú spolu MMF, EÚ a Svetová banka. Premiér Ferencz Guyurcsányi sa aj tak obáva, že Maďarsko čaká v budúcom roku recesia. Medzinárodný menový fond už podporil aj Ukrajinu a pravdepodobne bude musieť finančne zasiahnuť v Bielorusku. Ak to takto pôjde ďalej, nutnému navyšovaniu svojich rezerv sa sotva vyhne.
.mg



Barack Obama
Ak niekto v Amerike váhal s podporou Obamu za prezidenta USA, médiá si dali tú námahu, aby mu to v posledných dňoch uľahčili: v podstate všetky, ktoré sú ako tak známe v Európe, podporili demokrata a zároveň zahanbili váhajúcich, aby sa nesprávali skryto rasisticky.

Barack Obama
Obrovský reklamný čas, polhodina v prime-time a výborne načasovaný večerný míting s Billom Clintonom, ktorý Obamu podporil síce prvýkrát, ale v rozhodujúcej chvíli. Obama pred voľbami kraľoval a zvyšoval svoju šancu uspieť aj v republikánskych štátoch.

Barack Obama
Má charizmu, príbeh, rétoriku a minul na kampaň najviac peňazí v dejinách. Navyše ako prvý zvolený černoch v Bielom dome by písal dejiny. Voliť by ho chcel celý svet aj väčšina Američanov. Rozhodujú však jednotlivé štáty a voľby sú tajné. Ako to dopadne, dozvieme sa v stredu ráno.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite