Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chcelo by to nového Filipa

.peter Bálik .časopis .hudba

Richard Müller pokračuje po desiatich rokoch v tradícii narodeninových albumov. Vyrovná sa jeho album 55, ktorý si venoval na svoje 55. narodeniny, jeho najlepším veciam z minulosti?

richard Müller sa do slovenskej popmusic dostal vďaka úspechu synthi-popovej skupiny Banket. Müller bol hviezdou televízneho Triangla a idolom stien na internátoch, no spolupráca s Hapkom a Horáčkom na albume V penziónu svět ho katapultovala na vrchol vtedajšej československej popmusic. Vďaka hitu Štěstí je krásná věc v sebe objavil úplne novú polohu šansoniéra, ktorej je vlastne verný dodnes.

filip a Tásler

Jeho hlasový prejav je obmedzený, no má niečo, čo chýba mnohým spevákom – vlastný výraz. Po rozpade Banketu nahral prvý sólový album Neuč vtáka lietať (1992), ktorý si ešte napísal sám. Boli to pekné jednoduché pesničky, no spevák pochopil, že keď sa chce dostať ďalej, potrebuje šikovnejšieho partnera. Vtedy prišiel do hry Jaro Filip, ktorý síce hrával s Dežom, no keďže skladal pesničky pre Lasicu a Satinského, zvyšok popmusic ho považoval skôr za komedianta. Filip s Müllerom si však prekvapivo sadli a vytvorili silný autorský tandem. Za pár rokov nahrali štyri radové albumy, jeden živák, dve Filipove sólovky a sčasti aj horáčkovský Richard Müller a hosté a ´01. Na konci sa síce autorsky vyčerpali, no práve toto obdobie tvorí dodnes základ Müllerovho repertoára. Keby Filip v roku 2000 predčasne nezomrel, s prestávkami by zrejme spolupracovali dodnes.

Po Jarovi Filipovi Müller našiel skladateľského partnera v Ivanovi Táslerovi. Kým Filip bol klasik, Tásler skôr živel. Spevák skupiny IMT Smile s ním nahral hitový album ´01.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite