Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nina L. Khrushcheva: Dva svety, dva systémy, jedna žena

.marína Gálisová .časopis .profil

Občas sa posťažuje, že jej priezvisko vyvoláva v jej novom domove, USA, veľa emócií. Spomienka na Nikitu Chruščova, ktorý Američanom kedysi odkázal „Pochováme vás!“, stále trvá.

Nina L. Khrushcheva: Dva svety, dva systémy, jedna žena Pressfoto Project Syndicate

rusko je hypotetická kultúra, píše profesorka medzinárodných vzťahov Nina L. Khrushcheva v jednom zo svojich blogov. „Po väčšinu dejín nám vládli despotovia, a tak sme si navykli žiť skôr vo fikcii než realite.“ Osud jej rodiny, Chruščovovcov, je dôkazom toho, že s tou fikciou to platí. Realita v Rusku je totiž ťaživá a komplikovaná.

adoptívna vnučka Nikitu Chruščova

„Keď vysvetľujem naše mnohovrstvové rodinné vzťahy, ľudia sa v ich zložitosti nevedia orientovať,“ uvádza Nina L. Khrushcheva. „A ani ja to neviem vždy jasne a stručne vysvetliť. Napokon, samo Rusko je hádanka zahalená do vlastnej záhady a moja rodina v tom nie je výnimkou.“

Rodená Moskovčanka, dnes naturalizovaná americká občianka, je totiž vnučkou a zároveň pravnučkou Nikitu Chruščova, obávaného politika, ktorý stál na čele Sovietskeho zväzu v časoch studenej vojny.

Nininu matku, svoju biologickú vnučku Juliu, si Nikita Chruščov adoptoval, keď jej otec, jeho syn Leonid, zahynul počas druhej svetovej vojny. Vychoval ju ako svoju dcéru. Preto ho Nina L. Khrushcheva považuje za svojho starého otca.

Sama uznáva, že jeho odkaz je kontroverzný. Mnohí v ňom vidia len zloducha. Ale Chruščov, kedysi verný Stalinov lokaj, hrmotný nedovzdelaný muž so spôsobmi sedliaka, predsa len dokázal v sovietskej spoločnosti odštartovať proces destalinizácie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite