Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Má šestnásť, vyškolil prostějovskú radnicu a stal sa mediálnou hviezdou

.denisa Gdovinová .časopis .spoločnosť

Nie je veľa tínedžerov, ktorí si po večeroch študujú judikatúry a v právnych podnetoch im dá za pravdu aj ministerstvo vnútra. Kde pramení jeho nadšenie zvádzať boj proti systému a prečo naňho poslanci podali žalobu? Jakub Čech.

Má šestnásť, vyškolil prostějovskú radnicu a stal sa mediálnou hviezdou PressFoto Martin Haburaj Jakub Čech na konferencii Network v Starej tržnici v Bratislave, ktorú organizovala Aliancia Fair-play.

v Česku ste mali nedávno študentské voľby. Dopadli podobne nešťastne ako u nás. Najviac hlasov získala antisystémová pirátska strana.

Z výsledkov som nebol nadšený. Študenti ich nevolili ani pre liberálny program, ani pre osobu ich lídra, ale iba preto, že majú cool názov. To je jediný dôvod, pre ktorý stabilne vyhrávajú. U študentov gymnázií vyhrala TOP 09 a u tých z odborných škôl to bola strana ANO Andreja Babiša. Presvedčila ich Babišova populistická rétorika.

pred rokom si žiadal magistrát mesta Prostějov o dva dokumenty. Zaujala ťa totiž zvláštna pozícia mediálnej referentky a nejasná faktúra. Mal si 15 rokov a magistrát ti odmietol vyhovieť. Podal si teda sťažnosť na Olomoucký kraj, ktorý ti dal za pravdu. Išlo ti vraj o princíp, aby aj pre mladého človeka platil slobodný prístup k informáciám. Neodradili ťa výsledky volieb od boja za práva mladých?

Vôbec nie, mohli dopadnúť aj horšie. Nepodávajú obraz o všetkých mladých, iba o ľahostajnosti väčšiny. Ešte jeden dôkaz o tom, že mladí volili iba podľa názvu. Pirátska strana získala v koalícii so Stranou zelených v Pardubickom kraji osemnásť percent, v Juhomoravskom dokonca vyhrala. No v Zlínskom kraji získala iba percento a pol. Dôvod je jednoduchý – na zlínskej kandidátke bol napísaný iba názov koalície Otevřený kraj. V iných krajoch mali cez pomlčku rozpísané, kto v tej koalícii je a slovo piráti stačilo na to, aby vyhrali.

koho si volil ty?

Volil som Koalici pro Olomoucký kraj. Je to koalícia Strany zelených a kresťanských demokratov s lidovcami.

čo zavážilo u teba? Prečítal si si program?

Ja som vlastne na ich programe aj spolupracoval. (Smiech.) Už dlho som aktívny pri Strane zelených a bol som pri tom, keď sa koalícia piekla. Do programu som navrhoval niekoľko nápadov, niektoré z nich boli aj zapracované. Bola to pre mňa najpragmatickejšia voľba v tomto kraji.

na ktorých konkrétnych bodoch si sa podieľal?

Konkrétne som navrhoval zapracovať stransparentnenie školských rád. Je to orgán, ktorý by mal školu riadiť spoločne s riaditeľom, a preto by mali byť rokovania verejné, takisto aj ich zápisy. Tiež som navrhoval, aby rokovania krajského zastupiteľstva boli popoludní, nie dopoludnia, aby sa tam mohli občania prísť pozrieť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite