Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Ruský chuligán

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

My nekradneme, iba „oslobodzujeme tovar od jeho ceny“, vyhlásil ruský umelec Oleg Vorotnikov (38), keď ho pred mesiacom zatkli v Prahe. Rusko ho od roku 2011 dalo hľadať Interpolom.

Český týždeň Tomáša Němečka: Ruský chuligán Natália Ložeková/natalialozekova.sk

vorotnikov je vedúcim duchom skupiny Vojna, ktorá sa hrdo hlási k označeniu chuligáni. Ich najznámejším kúskom bol 65-metrový – ehm – penis nasprejovaný v noci na zdvíhací most v Petrohrade. Ráno sa hrdo vztýčil priamo proti oknám tamojšej expozitúry ruskej tajnej služby FSB. (Keďže je však Rusko zložitá krajina, chuligáni za to získali cenu ministerstva kultúry pre inovatívne výtvarné dielo.)

Ďalšie happeningy, v ktorých postupne ubúdalo vtipu, netreba opisovať. Pre príbeh je podstatné, že v roku 2011 sa Vorotnikov na demonštrácii strkal s policajtom, bol obvinený z napadnutia a z Ruska utiekol. Odvtedy kočuje so ženou a tromi malými deťmi Európou, prespáva u umelcov, po čase sa s nimi rozháda, obviní ich z malomeštiactva a ide ďalej.

V Prahe prespával u skupiny Ztohoven, než bol náhodne zatknutý pri výprave za jedlom („náš les sa nazýva Albert a Billa“). Česko spravidla do Ruska nevydáva, ako hneď povedal minister spravodlivosti, a vľúdna sudkyňa odmietla vziať pána Vorotnikova do väzby.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite