Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tri otázky vláde k rozpočtu

.ján Oravec .časopis .týždeň v ekonomike

Pohľad na najnovší rozpočet z dielne ministerstva financií, ktorý schválila vláda, vyvoláva veľa otáznikov. Sformulujem tu tri, ktoré považujem za najdôležitejšie.

Tri otázky vláde k rozpočtu

1. Kedy sa konečne dožijeme vyrovnaného rozpočtu a zodpovednej rozpočtovej politiky?

Vláda sa na budúci rok chystá od občanov a podnikateľov vybrať 15,5 miliardy eur a minúť 17,5 miliardy eur. Každému občanovi a každej firme je pritom jasné, že ak budú dlhodobo míňať viac, než budú ich príjmy, skôr či neskôr ich navštívi exekútor. Dlhoročnou neresťou slovenskej politiky je navyše sľubovanie vyrovnaného rozpočtu – ale v budúcnosti, ktorá potom nikdy nenastane. V tejto súvislosti je potrebné pripomenúť, že ešte prvá vláda Roberta Fica v roku 2008 (!) vo východiskách rozpočtu na nasledujúce tri roky predpokladala dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu v roku 2011... Malo sa to stať postupným znižovaním deficitu verejných financií z očakávaných dvoch percent HDP v roku 2008 na 1,7 percenta v roku 2009 a 0,8 percenta v roku 2010. Aktuálne reči o primárnom prebytku tak len zakrývajú dlhodobú nezodpovednosť rozpočtovej politiky a sľuby o vyrovnanom rozpočte sú pri našej skúsenosti absolútne nedôveryhodné.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite