Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najprv hry, potom zábava

.filip Olšovský .časopis .šport

Prvý októbrový víkend sa v Bratislave uskutočnil národný šampionát. Nie úplne tradičný, s vekovým priemerom pod dvadsať rokov a v disciplínach, o ktorých ste pravdepodobne ešte nepočuli. Majstrovstvá Slovenska v elektronických športoch.

Najprv hry, potom zábava GAMESITES.CZ Tomáš „benq1“ Masaryk, kapitán tímu eSuba.INTEL patril vo svojich dvadsiatich šiestich rokoch vo svojom športe k najstarším hráčom slovenských majstrovstiev.

prvý turnaj zorganizovali pred necelými tromi rokmi. Do jedálne internátu Mladosť vtedy okrem nadšených organizátorov prišlo asi šesťdesiat ľudí. O pol roka sa turnaj presťahoval do vynovených priestorov neďalekej Fakulty informatiky a informačných technológií STU. Z desiatok hráčov už boli vyše tri stovky.

Keď sa začiatkom septembra stretávam s Karolom Cagáňom, jedným z trojice hlavných tvárí spoločnosti Y-Games Slovakia, ktorá turnaj organizuje, má už v hlave proporcie šiesteho turnaja v elektronických športoch. Približne 600 registrovaných hráčov, tritisíc návštevníkov a vecné ceny za vyše sedemtisíc eur. Plus dôležitý bonus – čerstvo získaná licencia, vďaka ktorej sa projekt partie kamarátov z FIIT-ky po necelých troch rokoch zmení na Majstrovstvá Slovenskej republiky. A do priestorov školy pritiahne opäť viac ľudí než Deň otvorených dverí.

„Vitajte vo svete, v ktorom generačná priepasť ešte nikdy nebola taká hlboká.“

Po otázke, či očakával taký rýchly vývoj, sa dvadsaťdvaročný Karol iba pousmeje. Také niečo mu vraj nikdy nenapadlo. Na začiatku bola iba túžba naplniť čoraz silnejší dopyt po udalosti, akých je na svete už dosť veľa. Máloktorý šport totiž za posledné roky nabral na popularite práve tak ako gaming, teda v slovenčine elektronické športy.

Ako upozorňuje Karol, gaming nedávno vyhlásili za druhoúrovňový olympijský šport, podobne ako napríklad tanec. Paralelný „skúšobný“ turnaj v gamingu bol už súčasťou OH v Riu a inak by to nemalo byť ani pri najbližšej zimnej a letnej olympiáde.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite