Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Neber sa tak vážne!

.christoph Schönborn .časopis .osobnosti

Kto by povedal sluhovi po tom, čo sa vrátil z poľa: „Hneď si poď sadnúť k stolu?“ Nepovie mu skôr: „Priprav mi večeru, opáš sa a obsluhuj ma, kým sa nenajem a nenapijem; ty budeš jesť a piť až potom?“

Neber sa tak vážne!

tak to kedysi chodievalo v pracovných vzťahoch. No je to dnes celkom inak? Ježiš vedel, ako to v jeho časoch fungovalo v poľnohospodárskych prácach. Sme na tom dnes naozaj lepšie? Aká je napríklad práca na farme niekde v Latinskej Amerike alebo aj v iných krajinách? Ježiš používa ako príklad sluhu.

Alois Stöger (1904 – 1999), bývalý svätiaci biskup zo St. Pöltenu a zároveň hlboký znalec Biblie, opísal túto situáciu veľmi vecne: „Sluha je paholok, ktorý sa dal najať roľníkom na jeden rok. Sluha musí orať, strážiť dobytok a posluhovať aj v dome: v kuchyni i pri stole. Požiadavky roľníka, ktorý sám patrí k tým chudobnejším a má len jedného sluhu na všetky práce, sú preto rozsiahle. Sluha pracuje na poli spolu so sedliakom, sluha sa vráti z poľa unavený, sedliak si však sadne za stôl a dá sa sluhom obsluhovať, sluha je po celodennej práci hladný, no musí čakať, kým sa naje jeho pán.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite