Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pod lupou Jána Štrassera: Stalin večne živý

.ján Štrasser .časopis .klub

V roku 1960 som začal študovať na priemyslovke v Košiciach. Jej plný názov vtedy znel: Stredná priemyselná škola strojnícka J. V. Stalina. Keď som o štyri roky maturoval, Stalin už v názve školy nebol.

predminulý štvrtok som zažil šok – uznesením mestských poslancov mesto Trenčín odňalo Stalinovi čestné občianstvo, ktoré mu udelilo v roku 1947. Aby som to spresnil: šokovalo ma, že sa to stalo až v roku 2016. Šesťdesiat rokov po 20. zjazde KSSZ, na ktorom boli odhalené Stalinove zverstvá! 27 rokov po páde komunizmu!

Iste, počas Stalinovej diktatúry sa v Sovietskom zväze po premenovanom Džugašvilim volalo všetko – Stalingrad, niekdajší Caricyn, tvoril len špičku ľadovca. Po druhej svetovej vojne sa prudko stalinizovali významné mestá v každom štáte ostbloku: Eisenhüttenstadt v NDR bol Stalinstadt, poľské Katowice Stalinogród, rumunský Brašov Orasul Stalin, maďarský Dunaújváros Sztálinváros, bulharská Varna Stalin... Malo sa tak stať aj v Československu a obeťou mala byť Žilina.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite