Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Viktor musí vyhrávať

.andrej Bán .časopis .reportáž

Maďarská aj zahraničná verejnosť žije v ilúzii, že nedávne referendum bolo o odmietnutí utečeneckých kvót. Nie, bolo o jednej osobe, o premiérovi Viktorovi Orbánovi.

Viktor musí vyhrávať Andrej Bán 2. október 2016, Budapešť: Demonštrácia strany Dialóg, ktorá si v deň referenda o utečeneckých kvótach pripomínala výročie narodenia Mahátmu Gándhího. Referendum má pre Orbána najmä vnútropolitický zmysel, jeho preferencie rastú.

ako prológ tejto drámy môže poslúžiť zabudnuté interview pre isté maďarské lifestylové médium. Poskytla ho manželka premiéra Orbána. V predvianočnom rozpoložení úprimne porozprávala mnohé detaily o spoločnom živote s týmto významným mužom. Okrem iného spomenula, zrejme v dobrej viere, aj historku, ktorá sa spätne ukazuje ako určujúca na pochopenie jeho ambícií, motivácií, a napokon aj politického konania.

Raz vraj boli s manželom v zime na horách (áno, aj tie sú v Maďarsku), športovať. Práve sa konali akési preteky na bežkách, do ktorých sa Orbánovci, zdravo to žijúci ľudia, radi zapojili. Preteky mali symptomatický priebeh: ostatní pretekári postupne odpadávali, nevládali, až napokon finišovali iba manželia Orbánovci, bok po boku. Ibaže pani Orbánová, bývalá športovkyňa, mohutne zabrala – a vyhrala. To nemala urobiť.

„Orbán sa už roky netají tým, že systém liberálnej demokracie, aký uplatňuje celý Západ, mu, jemne povedané, nevonia. “

V tejto chvíli by sa každý bežný príbeh tohto druhu skončil, no tento nie. Viktor Orbán následne presvedčil porotu pretekov, aby dodatočne určila, že ženskú kategóriu vyhrala jeho žena, zatiaľ čo mužskú, pochopiteľne, on. Viktor musí vyhrávať. Má to vpísané v mene svojom aj v mene svojho syna, ktorému postavili v Budapešti futbalový štadión. Bizarnosti? Vôbec nie. Nehovoríme totiž o samoľúbom imperátorovi, o cárovi, ani o cisárovi či kráľovi. Zatiaľ.

iba Maďarsko

Orbán sa už roky netají tým, že systém liberálnej demokracie, aký uplatňuje celý Západ, mu, jemne povedané, nevonia. Chcel by neliberálnu demokraciu. Čo to je? Opýtajte sa trebárs Putina či Erdogana, bez humoru. Silný autokratický vládca zásadne mení štát, odstraňuje, alebo sa aspoň o to pokúša, na svojom národe napáchané historické krivdy (Trianon) a ako prvé zmenil Maďarskú republiku na Maďarsko.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite