Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyzerá takto mierotvorca?

.marína Gálisová .časopis .spoločnosť

Nobelovský výbor opäť vyrobil škandál. Cenu za mier udelil kolumbijskému prezidentovi Juanovi Manuelovi Santosovi.

Vyzerá takto mierotvorca? MOISES CASTILLO/AP/SITA Keby Santos nepodcenil opozíciu a obavy Kolumbijčanov, možno by krajine skutočne daroval mier, zabránil ďalším bojom a chaosu v krajine.

kolumbijský štátnik dostal toto ocenenie krátko po tom, ako sa zdalo, že naň môže zabudnúť. Santos je síce otcom mierového procesu v Kolumbii, ale tento mierový proces sa vôbec nedá považovať za úspešný.

Po prvé, proces zatiaľ nebol zavŕšený. Vojna medzi vládou a teroristami, povstalcami zo skupiny FARC (Revolučné ozbrojené sily Kolumbie), trvá. Po druhé, práve vďaka Santosovi bola mierová zmluva s povstalcami taká nedokonalá, že ju občania v referende odmietli. Kolumbia nielenže nemá mier, ale ani ho tak rýchlo nemôže očakávať. Sú toto vlastnosti mierotvorcu?

Santosovi treba uznať, že ukončiť občiansky konflikt v Kolumbii nie je jednoduché. Táto vojna trvá 52 rokov. Lenže Kolumbijčania mali na odmietnutie mieru dobré dôvody a tie sú hanbou pre Juana Manuela Santosa.

niečo z dejín starej vojny

Aby sa nejaká vojna mohla skončiť, treba jasne určiť, kto je víťaz a kto porazený. To v Kolumbii nejde. Obe strany bojovali dlho a krvavo, ale ani jedna nedosiahla svoje ciele. A ani jedna tú druhú na hlavu neporazila.

Santosova vláda chce mať už pokoj. Jej protivník, marxisticko-leninská skupina FARC, síce upadol na sile, ale stále je to najstaršia, najväčšia a najlepšie organizovaná gerila na latinskoamerickom kontinente.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite