Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nosenie sa opäť nosí

.lenka Kunová .časopis .lifestyle

Simona Petrík a Lucia Ďuriš Nicholsonová už možno inšpirovali zopár mamičiek s dušou rebelky, aby si namiesto pálenia podprsenky uviazali babyšatku. Mňa inšpirovala anonymná žena, ktorá vbehla do autobusu s dieťaťom v nosiči tak ladne a rýchlo, ako by to s kočíkom nikdy nešlo.

evolučný archeológ Timothy Taylor, zástanca teórie, že evolúciu človeka urýchlili nástroje, ktoré si vyrobil, sa domnieva, že prvý nosič pre dieťa zo zvieracej kože sa mohol objaviť približne pred polovicou milióna rokov. V článku Slings and Arrows (Popruhy a šípy) v časopise New Humanist dokonca prišiel s teóriou, že nosenie detí umožnilo predĺžiť vývin dieťaťa mimo maternice podobne ako u vačkovcov a ako jeden z viacerých faktorov prispelo k zväčšeniu mozgu, a teda aj k zlepšeniu mentálnych schopností nášho druhu.

Až do prvej polovice 19. storočia, keď sa začali v USA vyrábať kočíky, sa deti nosili v rôznych plachtách, dekách, šatkách, ale aj košoch či drevených konštrukciách. Afričanky majú svoju tradičnú kangu pripomínajúcu uterák, Číňanky k látke pridali popruhy (vznikol nosič mei tai) a Inuitky nosili svoje deti v teplej bunde amauti. Konopná látka, v ktorej sa v minulosti nosili deti na území dnešného Slovenska, sa nazývala plachetka, zajda, ajdka alebo pôlka. Inak by to s dieťaťom pri poľnohospodárskych prácach ani nešlo, hoci aj do kostola sa deti brávali v plachetkách, ale trochu ozdobnejších, vyšívaných.

Záujem o nosenie sa do kočíkujúcej časti sveta začal vracať od 70. rokov 20. storočia s knihou americkej psychologičky Jean Liedloff Koncept kontinua. Inšpirovala aj amerického pediatra Williama Searsa, ktorý vytvoril teóriu takzvaného kontaktného rodičovstva (attachment parenting).

môže to dieťa dýchať?

Zatiaľ čo pri jedle je fráza „ako od babičky“ osvedčeným marketingovým ťahom, preprava detí prababičkovským spôsobom vyvoláva skôr nedôverčivé otázky. Môže to dieťa dýchať? Nebolo by mu lepšie na rovnej podložke? Nemôže takéto nosenie dieťaťu poškodiť chrbticu?

Nedávno sa v slovenskej tlači objavili články varujúce pred nosením detí. Odvolávali sa na stanovisko Českej pediatrickej spoločnosti od Luďka Rybu a Jana Jandu. Českí pediatri však v skutočnosti uvádzajú viac pozitív ako rizík nosenia, a tie vyplývajú najmä z používania nesprávnej pomôcky alebo spôsobu zviazania šatky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite