Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pod lupou Petra Zajaca: Havel

.peter Zajac .časopis .klub

Keď sme sa v decembri 1989 rozhodovali, koho podporí VPN za prezidenta republiky, rozhodli sme sa jednoznačne pre Václava Havla. Alexander Dubček stelesňoval rok 1968 aj s augustom – Václav Havel november 1989.

Pod lupou Petra Zajaca: Havel Matúš Zajac

havel bol pred novembrom 1989 dvadsať rokov známy len ako „nepriateľ socialistického zriadenia“. Iba český disent a hŕstka slovenského disentu poznala jeho skutočný význam. Havlov spor s Milanom Kunderom z roku 1968 o zmysle základných ľudských slobôd nepoznal takmer nikto. Havel v ňom však definoval svoje celoživotné zásady, slobodu slova a zhromažďovania, otvorenú, verejne kontrolovanú politiku, skutočne demokratický spôsob vlády, politickú pluralitu, ekonomickú prestavbu, suverénnu zahraničnú politiku, morálnu pracovnú obrodu národa.

To neboli floskuly, ale princípy života v slobode, ktorých sa Havel držal celý život. Kládol som si v tom novembri 1989 otázku, či budú pochopiteľné väčšine ľudí, pre ktorých bola celoživotnou skúsenosťou prispôsobivosť. Havlova idea slobody ich však v prvej chvíli strhla. Jedných preto, že sa im splnila celoživotná túžba, druhých uchvátilo nadšenie chvíle, ale bolo aj mnoho takých, čo sa zase raz oportunisticky prispôsobili, lebo vyňuchali dobový trend.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite