Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Útok na úspory
Vládna koalícia presadila opätovné otvorenie systému sporenia na osobné dôchodkové účty, zvaného aj druhý dôchodkový pilier – tentoraz na sedem a pol mesiaca (od polovice novembra do konca júna budúceho roka. Počas tohto obdobia sa sporitelia budú môcť rozhodnúť, či chcú naďalej časť povinných odvodov ukladať na svoje súkromné sporivé účty, alebo či sa „vrátia“ do štátneho priebežného systému a všetky peniaze budú odvádzať tam.
Vláda argumentuje snahou „ochrániť“ sporiteľov pred dôsledkami finančnej krízy, ktorá silno zasiahla výnosovosť akciových trhov a v prípade jednej dôchodkovej spoločnosti aj štátnych dlhopisov (maďarských, ktoré strácajú hodnotu pre absolútne nezodpovednú hospodársku politiku u našich južných susedov). Opozícia tvrdí, že jediným dôvodom vlády je získať peniaze sporiteľov do štátneho rozpočtu. Tento motív potvrdzuje aj pohľad na príjmovú stránku budúceho rozpočtu, ktorý vopred počíta s presunom úspor 150-tisíc sporiteľov do štátneho rozpočtu – takže konštatovanie, že vláda chce útokmi na druhý pilier získať peniaze na prejedenie, vlastne vôbec nie je metaforické.
Slovensko je jednou z mnohých stredoeurópskych krajín, ktoré v minulom desaťročí zaviedli viacpilierový dôchodkový systém. Zostáva však jedinou krajinou, kde tento systém čelí sústredenému a neutíchajúcemu úsiliu vládnucich politikov oslabiť ho, pričom vylúčená už – vzhľadom na čoraz agresívnejšiu a výhražnejšiu rétoriku politikov Smeru – nie je ani úplná likvidácia systému na argentínsky spôsob. Naposledy predseda vlády Robert Fico na tlačovej konferencii žiadal dôchodkové správcovské spoločnosti, aby „začali hovoriť pravdu o tom, čo sa deje, v akom stave sú fondy, do akej miery sa znehodnocujú peniaze ľudí“. A výhražne dodal, že „ak budeme vidieť, že DSS ďalej ťahajú ľudí za nos a že im neposkytujú relevantné informácie, ako sa znehodnocujú peniaze vo fondoch, bude musieť vláda pristúpiť k tvrdým opatreniam legislatívneho a iného charakteru na ochranu ľudí“.
Pri takejto demagógii úplne zanikajú vecné argumenty. Napríklad to, že nech by bolo zhodnotenie v druhom pilieri momentálne akokoľvek problematické, v dôsledku starnutia populácie a nízkej pôrodnosti je prvý priebežný pilier dlhodobo jednoducho neudržateľný – aby sa v horizonte jednej generácie finančne nezrútil, bude nutné dramaticky zvyšovať odvody alebo znižovať dôchodky.
.rži

Po taliansky
Premiér Robert Fico si v denníku Sme prečítal článok právnej zástupkyne Slovenska pred Európskym súdom pre ľudské práva Marice Pirošíkovej a inšpiroval sa. Nový zákon o preukazovaní pôvodu majetku by sa podľa neho mal inšpirovať talianskym zákonom na boj proti organizovanému zločinu. Predložiť ho má minister Harabin. Ten predsa o organizovanom zločine niečo vie.
.jm

Šetrná rodina
Čo je doma, to sa počíta. Týmto heslom sa riadi manžel šéfky Zboru väzenskej a justičnej stráže Márie Kreslovej. Denník Sme zistil, že na murárske a maliarske práce si objednal u odsúdených z nitrianskej väznice. Za prácu im zaplatil menej, ako keby si objednal súkromníkov. Nominantka HZDS Kreslová sa bránila aj tým, že prácu odsúdených si môže objednať každý občan.
.jm

Ostane vo väzbe
Muž, obžalovaný z vraždy študenta Daniela Tupého ostane vo väzení, aj krajský súd odmietol jeho sťažnosť. Richardovi H. hrozí vysoký trest, preto by bolo riziko, že pred ním utečie, veľké. Dvaja ďalší obžalovaní však môžu ísť zatiaľ domov. Hlavné pojednávanie proti mužom, ktorí mali zavraždiť Daniela Tupého, sa začne v januári. V novembri uplynú od jeho smrti tri roky.
.eč

Šaňo v zákone
Poslanci NR SR schválili tzv. lex Dubček, za ktorým stoja poslanci Smeru – SD Boris Zala a Oľga Nachtmannová.  V zákone sa píše niečo o pamätnej tabuli a o Dubčekových zásluhách o demokraciu, o slobodu slovenského národa a o ľudské práva. Ak mali zákonodarcovia na mysli vnútrostranícku demokraciu a ľudské práva členov partaje, tak proti zákonu naozaj nemožno nič namietať.
.tg

Starý a mladí
HZDS snemovalo. Mečiar odstavil podpredsedov Jureňu a Urbániho a vymenoval, teda pardon, navrhol a nechal schváliť nových. K najmedializovanejším informáciám patrila tá, že všetci noví poskokovia majú pod 35 rokov. Tešíme sa na všetky budúce snemy. Raz určite nastane chvíľa, keď súčet rokov Mečiarových podpredsedov bude nižší ako vek samotného Mečiara. Len či sa dožijeme...
.tg



Ľuboš Micheľ/
Úspešný medzinárodný rozhodca sa rozhodol ukončiť svoju rozhodcovskú kariéru. Ako dôvod uviedol osobné a zdravotné problémy. Micheľ nedávno absolvoval operáciu achilovky. Počas svojho medzinárodného pôsobenia pískal finále Ligy majstrov, aj finále pohára UEFA.

Nicolas Winton/
Takmer storočný britský maklér, ktorý pred Hitlerom zachránil 669 detí z bývalého Československa, sa u nás stretol so svojou kráľovnou. Očaril svojou skromnosťou, o svojom čine stále odmieta hovoriť ako o niečo mimoriadnom. Hoci teší ho, že prešiel Nemcom cez rozum – a zachránil tie deti.

Ján Mikolaj/
Napriek tomu, že maďarskí učitelia upozorňujú na to, že štvrtáci majú so spornou učebnicou vlastivedy problém, minister školstva zopakoval, že učebnice sú v poriadku a o protestoch povedal, že „my to absolútne ignorujeme“. Pozitívom je, že riaditeľom škôl nehrozí trest.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite