Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Keď život strašne bolí

.peter Bálik .časopis .kultúra

Pôvodne to mal byť len krátky dokument propagujúci najnovší album Nicka Cava. Film One More Time With Feeling je nakoniec nesmierne silnou výpoveďou hudobníka, ktorý sa vyrovnáva so stratou svojho syna.

Keď život strašne bolí Pressfoto aerofilms

bola to veľmi smutná správa, na ktorú sa nezabúda. V júli 2015 nešťastnou náhodou zahynul syn Nick Cava Arthur. Austrálsky spevák je jedným z najlepších skladateľov svojej generácie, no v osobnom živote to nikdy nemal ľahké. Roky prežil v zajatí drogovej závislosti a komplikovaných vzťahov. Keď konečne stretol ženu svojho života a vo svojej duši našiel aký-taký mier, prišla takáto hrozná rana.

Arthur zomrel v čase, keď Cave otvoril novú kapitolu svojho umeleckého života. Nahral skvelý comebackový album Push The Sky Away a krátko na to sa do kín dostal profilový dokumentárny film 20 000 dní na Zemi. Cave sa s The Bad Seeds zavrel do štúdia a začal pracovať na novej nahrávke. Tragická smrť syna síce obrátila jeho svet naruby, no pesničkár sa rozhodol pokračovať vo svojej práci. Výsledkom je najnovší album Skeleton Tree, ktorému predchádzalo uvedenie dokumentu One More Time With Feeling s pesničkami z tohto albumu, ktorý zachytáva aj to, ako sa jeho rodina a blízki vyrovnávajú s Arthurovou smrťou.

život na hrane

Strata syna je nesporne najväčšou tragédiou v jeho živote, no nebola jedinou. To, že jeho hudba je temná a smutná, má svoje hlboké opodstatnenie. Počuli ste od neho niekedy veselú pieseň? Cave bol už od malička výrobca problémov. Prvé pivo si dal, keď mal dvanásť, o rok neskôr ho za milostnú aférku vyhodili zo školy. Trpel psychickou poruchou, ktorej výsledkom bolo, že vo svojej hlave počul rôzne hlasy. Neskôr zistil, že tie sa dajú utíšiť drogou, najlepšie heroínom. Tínedžerské roky prežil na nekonečnej párty, spestrenej aj rozbíjaním a drancovačkami po okolí Melbourne, následkom čoho Cave skončil vo väzení. Jedného rána si poňho prišla ustarostená matka, ktorá mu oznámila, že jeho otec zomrel v noci pri automobilovej nehode.

„To, že jeho hudba je temná a smutná, má svoje hlboké opodstatnenie.“

Dvadsaťjedenročného mladého muža táto správa úplne zobrala. S otcom mal Nick komplikovaný vzťah, lebo starému Cavovi sa nepáčilo, že syn chce byť muzikantom, rockovú hudbu ani nepovažoval za umeleckú formu. No Nick neskôr priznal, že smrť otca v ňom spustila hlad po písaní. V prednáške The Secret Life of The Love Songs (Tajný život milostných piesní) z roku 1999 povedal: „Keď môj otec zomrel, zanechalo to v mne veľkú prázdnotu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite