Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pravičiari za zaručený príjem

.dalibor Roháč .časopis .týždeň v ekonomike

Vo Fínsku sa diskutuje o pozoruhodnom experimente: dvetisíc náhodne vybraných poberateľov podpory v nezamestnanosti má dostať od štátu mesačný príjem 560 eur.

Pravičiari za zaručený príjem Ilustrácia Natália Ložeková/Natalialozekova.sk

rozhodnutia, úspechy a neúspechy poberateľov zaručeného príjmu budú porovnané so vzorkou nezamestnaných, ktorí zaručený príjem poberať nebudú.

Čo sa o tom dá povedať?

Majúc v pamäti dôsledky komunistického hesla „každému podľa jeho potrieb“ na pracovnú morálku sa pravičiari v našich končinách k myšlienke zaručenej podpory stavajú s pochopiteľnou skepsou. Bývalý český minister Vladimír Dlouhý na svojom fejsbúku napísal, že je rád, že v Českej republike zatiaľ myšlienka zaručeného príjmu nerezonuje tak ako inde, pretože ide o nápad „úzko spojený s myšlienkou, že normálne je nepracovať“. Lenže – čo ak je zaručený minimálny príjem skôr nápadom, ktorý by sa mal ekonomickým liberálom páčiť?

„Univerzálna sociálna sieť môže povzbudiť podnikateľského ducha, inováciu, či dokonca ochotu púšťať sa do riskantných projektov.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite