Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Skrytý svet pod Kaliňákom

.marián Leško .časopis .téma

Parlament by sa mal čoskoro vrátiť k odvolávaniu ministra vnútra. Pripomeňme preto tri kriminálne prípady, v ktorých sa ocitli buď blízki spolupracovníci ministra vnútra, alebo aj samotný Robert Kaliňák.

Skrytý svet pod Kaliňákom TOMÁŠ BENEDIKOVIČ/SITA Minister vnútra Robert Kaliňák má vplyv na policajného riaditeľa a tak aj na príslušníkov NAKA.

cez tri funkčné obdobia ministra vnútra Roberta Kaliňáka sa ťahajú prípady, v ktorých osoby obvinené z ťažkých zločinov obvinili neskôr z podielu na nich aj vysokopostavených funkcionárov polície, ministerstva vnútra či funkcionárov strany Smer-SD. Pozoruhodné je, že autori týchto tvrdení neboli obžalovaní z trestných činov krivého obvinenia alebo ohovárania.

Zato vyšetrovateľ, ktorý ich tvrdenia preveroval, alebo prokurátor, čo vyšetrovanie dozoruje, prípadne novinári, ktorí o prípadoch informovali, mali potom problémy s políciou. Presnejšie s príslušníkmi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktorí prostredníctvom policajného prezidenta podliehajú ministrovi vnútra.

čo povedal Jozef Drag

Na konci roku 2007 parlament schválil Kaliňákovu novelu, ktorá k dovtedajším podmienkam na prijatie uchádzačov do Policajného zboru pridala aj nový bod: „Minister môže výnimočne prijať občana do služobného pomeru na plnenie úloh na úseku kriminálneho spravodajstva, aj keď nespĺňa podmienky,“ aké musia splniť všetci ostatní. Vtedy sa nenašiel nik, kto by paranoidne predpokladal, že tento bod sa môže využiť aj na to, že bude do zboru prijatý šesťnásobný recidivista a kriminálne veľmi aktívny člen podsvetia. Ale v roku 2011 vyšlo najavo, že práve to sa stalo. Recidivista Jozef Drag ako „policajt“ robil infomátora v prípade pozemkovej mafie, ale ako člen podsvetia sa venoval svojmu biznisu – zorganizoval a riadil zločineckú skupinu v prípade bytovej mafie. Za to sa dostal pred súd.

„Jeho nadriadení neboli na vedúce miesta dosadení „preto, aby si robili robotu, ale kvôli tomu, aby hájili záujmy tých, ktorí ich dosadili“.“

Na okresnom súde v Bratislave obžalovaný Jozef Drag v októbri 2011 vyhlásil, že od roku 2005 spolupracoval s políciou ako informátor. Tvrdil, že plnil pokyny funkcionárov odboru zvláštnych činností a minister Kaliňák ho potom na začiatku roku 2008 osobne prijal do služobného pomeru. V kauze pozemkovej mafie nielen prokurátor, ale aj minister vnútra označovali Draga za dôveryhodného svedka. Za úplne nedôveryhodného ho však Robert Kaliňák považoval vo všetkých ostatných prípadoch – najmä keď opisoval, ako „spolupracoval“ s nadriadenými policajtmi.

Nielen pred médiami, ale aj pred súdom Drag vyhlásil, že funkcionárom polície odovzdával peniaze získané z trestnej činnosti, pričom malo ísť o milióny korún. Tvrdil, že v tom boli zapojení aj poradca ministra vnútra či šéf policajnej inšpekcie. Drag tiež tvrdil, že aj vtedajší šéf Úradu boja proti korupcii a dnešný prezident Policajného zboru Tibor Gašpar prevzal veľký úplatok. Inšpekcia ministerstva vnútra vec preverovala, ale korupciu nenašla. Tibor Gašpar podal na Draga trestné oznámenie.

Redaktor Ivan Mego, ktorý sa týmto prípadom zaoberá, v závere minulého roka informoval, že pokiaľ ide o obvinenie Draga z ohovárania, „Gašparov podriadený zastavil trestné stíhanie v tejto veci“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite