Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Lepší život s fontánou

.denisa Gdovinová .časopis .kultúra

Ničomu neslúžia, zhltnú zbytočne veľa vody a často sú iba odkladiskom špinavých mincí, smetí a lístia. No keď je horúci letný deň, aj ten najzarytejší mestský cynik sa musí pozastaviť nad osviežujúcou striekajúcou fontánou. A možno mu už nepripadá ani taká škaredá, ani taká zbytočná.

Lepší život s fontánou Boris Németh Premyslenú koncepciu prúdenia vody dokáže narušiť vietor, preto inak treba nadizajnovať efektné striekanie na otvorenom námestí, ako je to v prípade fontány pred Prezidentským palácom, a inak medzi budovami, ako je to na vnútornom nádvorí Istropolisu.

pán Martinkovič má na sebe sivé tričko, montérky, na hlave šiltovku a v rukách drží malé plastové vedierko. Pri údajne najkrajšej bratislavskej fontáne nevníma umeleckú krásu, myslí iba na čerpadlá a na to, či sa nezaniesli. Nenadchnú ho už bronzové sošky bucľatých detí, dobre vie, že originály sú uložené v depozite a tieto epoxidové odliatky treba na jeseň očistiť od vápenatých usadenín. Prísnym pohľadom skontroluje aj turistov, pretože vinou tých nedisciplinovaných treba meniť vodu v bazéne aj dvakrát za mesiac. Potom nadvihne štvorcový poklop pri fontáne a schádza do jej strojovne.

čo turisti netušia

Pavol Martinkovič má na starosti technickú prevádzku asi dvadsiatky fontán v Bratislave. Svoj rajón obchádza každý deň a len zbežná kontrola všetkých fontán mu zaberie tri hodiny. Väčšinu tých bratislavských má však na starosti Jozef Tóth, ktorý pod hlavičkou Generálneho investora Bratislavy dohliada na fontány, pomníky a pamiatky. Toto leto sa Bratislava rozhodla pre kompletnú výmenu elektroinštalácie vo viacerých fontánach. Jozef Tóth hrdo ukazuje na špeciálnu stierku, ktorú nedávno natreli na vnútornú stranu bazéna krásnej fontány Milenci od sochára Alexandra Trizuljaka na Dulovom námestí. Vďaka náteru s modrými kamienkami je voda v bazéne dokonale modrá. „Veľa ľudí to prichádza obdivovať,” pýši sa Tóth.

Fontána na vnútornom nádvorí Istropolisu.Boris NémethFontána na vnútornom nádvorí Istropolisu.

Fontány vedia obyvateľov mesta nadchnúť. Pán Martinkovič ich však pozná aj dôvernejšie – zo strojovne, kde vidno vnútornosti fontány. Napríklad pod starobylou Ganymedovou fontánou pred Slovenským národným divadlom sa skrýva ešte jeden bazén, z ktorého čerpadlá berú vodu. V samotnej fontáne je potom prepadávací lievik, cez ktorý sa voda leje naspäť dole. Každý z týchto otvorov, dýz či potrubí sa pritom môže každú chvíľu upchať.

Na konci septembra nastane čas zazimovania fontán. Z bazénov sa vypustí voda, odmontujú sa čerpadlá a dýzy, potrubia sa prečistia od zostávajúcej vody a nečistôt. Cez zimu pán Martinkovič kontroluje správne odtekanie dažďovej vody či roztopeného snehu – nadbytočná zamrznutá voda by mohla potrubia roztrhnúť. A v marci fontány ožívajú. V rámci odzimovania fontán pán Martinkovič kontroluje techniku, tesnenia, nanáša nové nátery a občas požiada spriazneného sochára o opravu rúčky bucľatého barokového anjelika. Voda sa napustí a pán Martinkovič dúfa, že sa žiadny z otvorov neupchá.

čo technici netušia

Zo schodíkov do strojovne už prevádzkovému technikovi nezostáva veľa času na starostlivosť o čosi také abstraktné ako estetický výraz vody.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite