Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ži rýchlo a zomri starý

.peter Bálik, Redakcia .filip Olšovský .časopis .kultúra

Hral v Hollywoode, napísal knihu, vytvoril niekoľko seriálov i originálnych stand-upov a stal sa miláčikom sociálnych sietí. Všetko to stihol vo veku, keď na väčšinu jeho rovesníkov prichádza kríza a spomínajú na všetko, čo nestihli. Ricky Gervais rekapituluje tiež, no s humorom a bez akýchkoľvek nostalgických zábran.

Ži rýchlo a zomri starý ERIK JACOBS/THE NEW YORK TIMES/REDUX/PROFIMEDIA V posledných rokoch sa vyhlásený burič Ricky Gervais akoby upokojoval.

pred pár dňami mal premiéru jeho film Life On The Road. Do našej distribúcie sa nedostal a so šťastím sa ho dočkáme v ponuke internetových televízií niekedy začiatkom budúceho roka. Je to škoda, no zároveň je to aj pochopiteľné. Kto nezachytil začiatok kariéry Rickyho Gervaisa na prelome tisícročí, má dnes čo doháňať. A k fanúšikom v našich končinách sa Rickyho humor vždy dostával iba po príležitostných dávkach, z ktorých sa nikdy nestihla vypestovať masívnejšia závislosť. Kariérny príbeh Rickyho Gervaisa si však pozornosť zaslúži. Minimálne preto, že mu z vtipnej kaše neubudlo ani po pätnástich rokoch.

Rodák z anglického Readingu pôvodne študoval biológiu, z ktorej neskôr presedlal na filozofiu. Začiatkom osemdesiatych rokov sa pokúšal presadiť ako člen novovlnovej skupiny Seona Dancing. Duo, ktoré tvoril s Billom Macraeom, podpísalo v roku 1982 zmluvu s prestížnou značkou London Records, no vydalo len dva single. Ani jeden z nich sa nedostal do Top 40 a skupina sa rozpadla. Niet sa čo čudovať, na YouTube sa aj dnes dajú nájsť ich klipy, z ktorých je jasné, že produkcia dvojice bola priemerná a najmä nepôvodná. Je zábavné pozorovať Gervaisa, ktorý svojím imidžom imituje Davida Bowieho. Seona Dancing však napriek všetkému jeden úspech zaznamenala. Pesnička More to Lose sa stala populárnou na Filipínach. No sám Gervais sa o tom dozvedel až po rokoch, keďže tamojšia rozhlasová stanica ju uvádzala pod nesprávnym menom. „V prvom rade som neúspešný hudobník,“ hovorí o sebe Gervais, ktorý sa inak k svojej hudobnej kariére vyjadrovať nechce. „Nehanbím sa za to, ale skôr za toho,“ ukazuje prstom na chudú verziu seba samého spred rokov. „Ľudia sa ma pýtajú, čo sa stalo. Bola to pizza!“ povedal nedávno v jednej tolkšou.

Po rozpade dua v roku 1984 sa Gervais snažil zaradiť do normálneho života, viditeľne pribral a pretĺkal sa rôznymi džobmi. Jeden čas sa snažil uživiť ako manažér rockovej kapely Suede. Bolo to krátko predtým, než sa táto partia stala skutočne slávnou. Pracoval aj ako manažér, neskôr si našiel džob v alternatívnej rozhlasovej stanici XFM, odkiaľ ho vyhodili. Na niečo však bol ten džob predsa len dobrý. V rádiu sa zoznámil so Stephenom Merchantom, ktorý sa neskôr stal jeho dvorným spolupracovníkom. Gervais medzitým nazrel do BBC, pre ktorú koncom deväťdesiatych rokoch písal rôzne skeče. No skutočným zlomom v jeho kariére bol až seriál The Office, ktorý tunajší diváci poznajú z vysielania Českej televízie pod názvom Kancl.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite