Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prvé miesta

.christoph Schönborn .časopis .osobnosti

Nesadaj si na prvé miesto, ale keď ťa pozvú, choď, no sadni si na posledné miesto. Lebo každý, kto sa povyšuje, bude ponížený, a kto sa ponižuje, bude povýšený. Tak hovorí Písmo.

Prvé miesta

buďme úprimní: My všetci hráme veľkú spoločenskú hru, v ktorej ide o dobré postavenie, aj o česť, o víťazstvo či prestíž. Ide o to, kto získa aké miesto? Kto bude vpredu, kto nasleduje za kým? Kto má prednosť? A kto sa musí uspokojiť aj s umiestnením celkom vzadu? Často vôbec nejde o zlú vôľu ani o márnivosť či o túžbu po sláve. Občas to berieme jednoducho tak, ako to príde, občas trpíme, občas sa hneváme: Práve tak je to vo svete.

V Žobráckej opere Bertolta Brechta sa to opisuje takto: „Keďže jedni sú v tme a druhí sú v svetle, pričom vidno iba tých v svetle, tých v tme nevidieť.“ Aj ja občas zažívam ten rozruch okolo prvých miest vo svetlách kamier. Vďaka svojmu postaveniu som často medzi čestnými hosťami, či chcem alebo nie, a potom sa pýtam sám seba: Čo hovorí Ježiš o tejto tlačenici na prvých miestach?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite