Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Putinovi turisti na výletoch

.andrej Bán .časopis .literatúra

Na pokračujúcu imperiálnu politiku Ruska sa možno pozrieť aj inak než cez príbehy z terénu. Alexander Duleba ukazuje v knižnom rozhovore s novinárom Tomášom Gálisom, prečo je naším najlepším analytikom v oblasti postsovietskych území.

Putinovi turisti na výletoch Andrej Bán 19. jún 2015, Mariupoľ, Ukrajina: Ukrajinský vojak stráži stanovište na frontovej línii neďaleko strategického mesta na Juhu Donbasu.

s Dulebom (1966) to má novinár ťažké. Autor tejto recenzie má s ním viacero skúseností, dve sú však výrazné. Otvorene priznáva, že mu dodnes dlhuje fľašku dobrého červeného vína: niekedy vlani v lete, počas eskalácie sýrskej vojny a výrazného vstupu Ruska do nej, sa s Dulebom stavili, či separatisti na Donbase začnú novú veľkú ofenzívu. Absolvent Filozofickej fakulty Tarasa Ševčenka v Kyjeve a súčasný riaditeľ Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) stroho povedal, že nezačnú, stačí sa vraj pozrieť na vývoj cien ropy a ruský štátny rozpočet. Samozrejme, mal pravdu, pretože dovidel za „závoj“ aktuálneho diania. A to napriek tomu, že denné správy hovorili o množstve nových provokácií a ozbrojených konfliktov na Donbase. Všetko má však svoju logiku, obvykle ekonomickú. Aj vojna. Druhá skúsenosť je ešte výpovednejšia. Ako hosťovi diskusie o Ukrajine a Rusku v Modrom salóne SND stačilo Dulebovi položiť na začiatku jednu otázku a potom, po hodine a pol, sa mu poďakovať za cenné informácie a analýzy – bez ďalších otázok.

bez úvodzoviek

Preto treba s pochopením hodnotiť predsavzatie kolegu Tomáša Gálisa priniesť s Dulebom obsiahly knižný rozhovor. Odvaha autora spočíva najmä v tom, že akokoľvek sú jeho otázky zrozumiteľné a kompetentné, často – nie jeho vinou – pôsobia ako čosi nepatričné, čosi, čo v konečnom dôsledku iba prerušuje (a člení, občas brzdí) súvislý monológ a niť myšlienok Dulebu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite