Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kauza Pavlús

.lukáš Krivošík .eva Čobejová .časopis .téma

Prípad Jakuba Pavlúsa, ktorý musel skončiť službu v evanjelickej cirkvi pre svoj pozitívny názor na zväzky osôb rovnakého pohlavia, zarezonoval aj v širšej spoločnosti. Možno celú záležitosť interpretovať aj inak, než v rámci schémy o zápase liberálov a konzervatívcov?

Kauza Pavlús WOLFRAM KASTL/AFP/PROFIMEDIA Homosexuálny pár, ktorý si 12. augusta 2016 povedal svoje „áno“ v berlínskom kostole nemeckej evanjelickej cirkvi.

vlastne ide o jeden z dozvukov referenda, ktoré iniciovala Aliancia za rodinu a uskutočnilo sa vlani vo februári. Zbor biskupov Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) vrátane generálneho biskupa Miloša Klátika vtedy vyzval veriacich na účasť. „Kresťanov jednoducho musí byť počuť,“ píše sa v pastierskom liste, ktorý v evanjelických chrámoch čítali na Vianoce 2014. No v prostredí druhej najväčšej slovenskej cirkvi sa o mesiac neskôr sformovala aj skupina s iným názorom. „Referendum je misijne kontraproduktívne a kompromituje zvesť evanjelia Ježiša Krista,“ uvádza sa v stanovisku trojice teológov Evanjelickej bohosloveckej fakulty Univerzity Komenského. „Cesta skratiek a autoritatívnych rozhodnutí v prospech kresťanských hodnôt sa už viackrát v minulosti ukázala ako zlá a poškodzujúca samotnú vec Kristovho evanjelia.“

K tomuto stanovisku troch teológov, z ktorých je širokej verejnosti asi najznámejší Ondrej Prostredník, sa pripojilo viacero osobností: medzi nimi napríklad publicista Michal Havran, bratislavská farárka Anna Polcková, ale aj mladý kaplán Jakub Pavlús. Evanjelickí biskupi následne pozývali na pohovor ľudí, ktorí mali s ECAV pracovnú zmluvu. Pavlús na stretnutí prezentoval svoj názor, podľa ktorého pripúšťa možnosť zväzkov osôb rovnakého pohlavia. Tento svoj názor prezentoval aj na pohovore o predĺžení svojej pracovnej zmluvy (ako mladý kaplán mal zatiaľ zmluvu iba na určitý čas).

Keďže jeho názor sa podľa Zboru biskupov nezhoduje s vieroukou ECAV na Slovensku, po skončení pracovného pomeru na určitý čas mu neponúkli novú zmluvu. A to napriek tomu, že v Turanoch pri Martine, kde pôsobil, bol medzi veriacimi obľúbený a tunajší zbor sa zaňho postavil.

„Názor Jakuba Pavlúsa na manželstvo je jedna vec. Druhá, či má farár na vlastný názor právo.“

Rozlúčkovú reč s veriacimi v Turanoch, ktorú mal Pavlús 21. augusta v Turanoch, zverejnil aj denník SME. Jakub Pavlús v nej uvažoval o tom, kto je náš blížny a pre koho sme blížnymi my. „Kristus pred nás kladie túto úlohu, aby sme sa blížnymi stali pre všetkých ľudí bez rozdielu. A nemusíme sa pri tom trápiť svojím sociálnym statusom alebo inými danosťami. Príbeh o samaritánovi nám ukazuje, že blížnym sa môžeme stať bez ohľadu na to, čo si o nás myslia ostatní. Stávajme sa teda blížnymi všetkým bez rozdielu, pretože len tak naplníme svoje poslanie vo svete, v ktorom žijeme, len tak budeme dedičmi života v novom veku,“ tak sa rozlúčil so svojimi veriacimi.

zbierka pre Pavlúsa

Samozrejme, v istom zmysle možno tieto vyhranené pohľady chápať. Jakub Pavlús sa ocitol na dlažbe v ľudsky nepríjemnej existenčnej situácii. Bol čerstvo ženatý a medzičasom sa stal otcom dvojičiek. Zvládnuť finančnú situáciu mu načas pomôže finančná zbierka na jeho podporu. „Tá sa rozbehla veľmi rýchlo, čo sme vôbec nečakali a za necelý týždeň sa vyzbieralo viac ako 10-tisíc eur“, hovorí pre .týždeň jej iniciátor Martin Kováč. „Zbierku sme vtedy definitívne zastavili, no stále sa ozývajú ľudia, čo by radi prispeli.“

Je zaujímavé, že iniciátor zbierky Martin Kováč je diakonom Starokatolíckej cirkvi v Českej republike s poverením biskupa pre službu na Slovensku. Teda nie je evanjelik. No absolvoval Evanjelickú bohosloveckú fakultu UK, kde bol spolužiakom aj s Jakubom Pavlúsom a sú spolu dobrí priatelia. „Keďže sme často v kontakte, od začiatku som sledoval jeho proces v ECAV na Slovensku a keď mu nepredĺžili pracovnú zmluvu, spolu s ďalšími priateľmi sme sa rozhodli zorganizovať mu crowdfundingovú verejnú zbierku ako našu priateľskú podporu.“

„Tradične a konzervatívne zmýšľajúci veriaci sa nachádzajú aj v cirkvách, ktoré sa navonok javia liberálne.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite