Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Dva príbehy Věry Čáslavskej

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Věra Čáslavská znamenala pre generáciu mojich rodičov žiarivý symbol zlatých šesťdesiatych. My mladší sme ju zažili po revolúcii, keď prešla obdobím tmy a smútku. Ale ten druhý príbeh má tiež svoju veľkosť.

Český týždeň Tomáša Němečka: Dva príbehy Věry Čáslavskej

keď minulý utorok zomrela, fotoeditori všetkých českých denníkov zvolili nostalgické zábery z olympiády v Mexiku: účesy roku 1968, medaila venovaná Dubčekovi, odvrátená tvár pri sovietskej hymne a karnevalová svadba s bežcom Josefom Odložilom... V tých fotkách je krása a vážnosť. Věra Čáslavská vtedy patrila medzi najpopulárnejšie ženy planéty a Československo vďaka jej štyrom zlatým skončilo na olympiáde siedme v poradí národov, čo Česko ani Slovensko možno už nikdy neprekonajú. Navyše k tomu patrila osobná statočnosť: Čáslavská neodvolala podpis pod manifestom Dvetisíc slov a skutočne radšej robila upratovačku (kým jej komunisti dovolili trénovať).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite