Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Terorizmus, chudoba a ekonómia

.ján Oravec .časopis .týždeň v ekonomike

S pribúdajúcim počtom teroristických útokov v Európe naberajú na obrátkach vášnivé diskusie o motívoch, ktoré teroristov vedú k spáchaniu ich ohavných činov. Objavuje sa v nich veľa extrémov a mýtov.

Terorizmus, chudoba a ekonómia

jeden z „najbradatejších“ a súčasne najrozšírenejších mýtov označuje za príčinu terorizmu chudobu, sociálnu vylúčenosť, nedostatočné vzdelanie, skrátka neutešené sociálne pomery, ktoré človeka údajne vedú k zúfalstvu a následne k radikalizácii a odhodlaniu podieľať sa na teroristických útokoch. Tento názor je stále populárny najmä medzi salónnymi ľavičiarmi na Západe. Výborne im totiž zapadá do kritiky kapitalizmu. V ich logike si za teroristické útoky môžeme vlastne sami, pretože náš cynický kapitalistický systém chudobu v mnohých častiach sveta buď priamo zapríčiňuje, prípadne je k existencii chudoby v iných krajinách ľahostajný a tým si tiež „koleduje“, pretože problémom nepredchádzal, hoci mohol.

„Súvislosť medzi terorizmom a zlým sociálnym zázemím či nedostatočným vzdelaním teroristov sa preukázať nepodarilo.“

Ale musíme skonštatovať, že aj mnoho ľudí bez podobných ideologických predsudkov vidí obraz teroristu-zúfalca, ktorý bol doslova donútený vybrať si svoju tragickú cestu v dôsledku biednych sociálnych pomerov, z ktorých pochádza.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite