Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .udalosti

Víza končia Americký prezident George W. Bush minulý piatok oznámil, že Spojené štáty americké rušia vízovú povinnosť pre občanov Slovenska, Česka, Lotyšska, Litvy, Estónska a Južnej Kórey pri cestách do USA.

Víza končia
Americký prezident George W. Bush minulý piatok oznámil, že Spojené štáty americké rušia vízovú povinnosť pre občanov Slovenska, Česka, Lotyšska, Litvy, Estónska a Južnej Kórey pri cestách do USA. Dodal tiež, že zaradenie siedmich krajín do programu bezvízového styku je iba začiatkom a vyhlásil, že sa teší na deň, keď bez víz budú môcť do USA cestovať aj občania Bulharska, Cypru, Grécka, Malty, Poľska a Rumunska.
Bush v prejave spomenutým krajinám zablahoželal a pripomenul, že ide o štáty, ktoré už dlhší čas umožňujú americkým občanom vstup na svoje územie bez víz. „Lídri týchto štátov mi roky vysvetľovali, aké je pre ich občanov frustrujúce čakať v radoch a platiť vízové poplatky, aby mohli stráviť dovolenku, uskutočniť služobnú cestu, alebo navštíviť svojich príbuzných v Spojených štátoch,“ povedal Bush.
Kým predseda českej vlády Mirek Topolánek neskrýval nadšenie a Bushovo vyhlásenie privítal slovami, že ide o „odstránenie posledného reliktu komunizmu a studenej vojny“, slovenský premiér Robert Fico povedal, že nechápe, prečo každého zrušenie víz pre občanov SR do USA tak vzrušuje. „V medzinárodných vzťahoch musí byť rovnováha,“ povedal a dodal, že Američania nám mali zrušiť víza už dávno a ich krok je veľmi prirodzený.
Predsedu SDKÚ – DS Mikuláša Dzurindu rozhodnutie amerického prezidenta potešilo. „Som rád, že George Bush splnil svoj sľub, ktorý nám dal na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave,“ povedal. Dzurindu tiež teší, že k zrušeniu dôjde 17. novembra, „v pamätný deň pre slovenských demokratov“. Za dobrú správu pre Slovensko zrušenie vízovej povinnosti považuje aj prezident Ivan Gašparovič.
V súčasnosti majú USA bezvízový styk s 27 krajinami. Zásadnou podmienkou na zaradenie do bezvízového programu je maximálne desať percent odmietnutých žiadostí o víza za uplynulý rok. Pôvodne to boli len tri percentá, hranicu posunul zákon, ktorý podpísal Bush minulý rok v auguste. Ani zrušenie víz však neznamená, že Spojené štáty prestanú s prísnymi kontrolami. Ľudia, ktorí budú chcieť cestovať za Atlantik musia vyplniť na internete dotazník, ktorý obsahuje podobné otázky, s akými sa doteraz stretávali pri komunikácii s veľvyslenectvom USA. A aj naďalej bude platiť, že po prílete do Spojených štátov čaká turistu pohovor s imigračným úradníkom, ktorý môže vstup do krajiny zakázať.
.tg .sita

Opäť o plyne

Regulačný úrad už druhýkrát v tomto roku zamietol žiadosť SPP o zvýšenie cien plynu pre domácnosti. SPP tvrdí, že ceny musí zvýšiť pre rastúce náklady na nákup plynu a bez zvýšenia dosiahne na distribúcii miliardovú stratu. Chce preto podniknúť ďalšie právne kroky. Premiér Fico útočí na emócie odberateľov a vedie silácke reči. Všetko po starom.
.rži

Prezident a šťastie
Prezident Ivan Gašparovič podporil rozhodnutie ministra školstva Jána Mikolaja (SNS) vydávať maďarské učebnice so slovenským názvoslovím. Podľa hlavy štátu je „šťastie, že nové učebnice vznikli“. S ministrom Mikolajom si prezident v tejto veci úplne porozumel. Akurát, že časť občanov tejto krajiny má teraz pocit, že slovenský prezident nie je tak celkom aj ich prezidentom. Občas je štátnické aspoň pomlčať.
.eč, SITA

Hedviga a detektor
Prokuratúra navrhuje, aby sa Hedviga Malinová podrobila testu na detektore lži. Jej advokát  s tým nemá problém, trvá však na tom, aby sa test uskutočnil v zahraničí. Zároveň potvrdil, že Hedviga už v zahraničí test úspešne absolvovala. Zaujímavé je, že kým v kauze vraždy medičky Cervanovej Najvyšší súd SR detektor ako dôkaz odmietol, v prípade Malinová ho iný štátny orgán navrhuje.
.jm

Pohoršenie?
Polícia prerušila ohlásené zhromaždenie Centra pre bioetickú reformu. Centrum prezentovalo v Košiciach  bilbordy Stop genocíde, ktoré zobrazovali fotografie obetí koncentračných táborov a ľudských plodov po potrate. Podľa polície vzbudzovali verejné pohoršenie. Centra sa zastala Palkova KDS, ktorá konanie polície prirovnala k zásahu proti kazašskej novinárke Bali Marzec.
.jm

Žltačka!
V Prešovskom kraji sa rozšírila epidémia vírusovej hepatitídy typu A. Najviac postihnutou bola obec Lomnička, kde už žijú takmer iba Rómovia. Problémy mali aj iné oblasti najmä s rómskym obyvateľstvom, kde nie sú štandardné hygienické pomery. Lekári sa obávali, ako Rómovia zvládnu nariadenú karanténu. Situácia došla až tak ďaleko, že infekčným oddeleniam v nemocniciach chýbali potrebné lôžka a museli sa narýchlo vytvárať nové. V okrese Stará Ľubovňa vyhlásili mimoriadnu situáciu.
.eč, SITA



Miklós Duray
Podpredseda SMK už druhýkrát využil svoju poslaneckú výsadu a odmietol sa podrobiť skúške na alkohol. Fúkať nechcel po tom, ako sa v Bratislave nezavinene stal účastníkom dopravnej nehody. Zdôvodnil to tým, že má na to právo a nikomu nespôsobil žiadnu ujmu.

Stanislav Šesták
Legionár z nemeckého Bochumu sa stal hrdinom minulotýždňového kvalifikačného zápasu medzi Slovenskom a Poľskom. Šesták dvoma gólmi otočil zápas a výrazne prispel k tomu, že slovenská reprezentácia prezimuje vo svojej kvalifikačnej skupine na prvom mieste. 

Ján Berky-Mrenica
Husľový virtuóz, skvelý muzikant, známy najmä interpretáciou ľudovej hudby, zomrel minulý týždeň po ťažkej chorobe. Nerozlučne je spätý s rodnou Očovou. Viac ako 30 rokov pôsobil v SĽUK-u a bol zakladateľom Diabolských huslí. Česť jeho pamiatke!
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite