Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

More na polceste

.matej Vanoch .časopis .cestovanie

Ísť na dovolenku k Balatonu znie trochu podozrivo. Toto „maďarské more“ si mnohí pamätajú ako cieľ socialistických dovolenkárov, ktorí nemali na výber.

More na polceste Reinhard Schmid/Huber images/Profimedia Balatonfüred je staré kúpeľné mesto s dlhou pobrežnou promenádou, pomenovanou podľa indického filozofa Rabíndranátha Thákura.

síce lepšie ako Duchonka, ale stále horšie ako Bulharsko. Tobôž Juhoslávia.

Lenže nie je Balaton 1986 ako Balaton 2016. A vôbec, nie je Balaton ako Balaton. Tradičným cieľom našincov je južné pobrežie, no omnoho zaujímavejší je sever. Nenájdete tú síce toľko diskoték, pizzerií a Slovákov, nájdete tu však niečo iné. Pobrežie lemované horami a vinicami, hlbšiu vodu a viac naozajstného Maďarska.

Skúste napríklad Balatonfüred, staré kúpeľné mesto s atmosférou habsburskej monarchie. Mesto s dlhou pobrežnou promenádou, pomenovanou podľa indického filozofa Rabíndranátha Thákura a s parkom, v ktorom sadil stromy Gándhí (áno, aj Indovia kedysi chodili na Balaton). Starí harmonikári, čelistky hrajúce melódiu zo seriálu Game of Thrones, trúbiace lode, plávajúce kačky a poletujúce čajky. A pláže... žiadnych sto metrov plytčiny ako na juhu, ale plávanie na vlastné riziko. Vojdete do vody a po tridsiatich metroch vidíte hrozivú značku – 120 cm. Máte však skúsenosti s divokým chorvátskym Jadranom, a tak si trúfnete.

„Na vrchole polostrova objavíte benediktínsky kláštor a taký výhľad, že prirovnania k chorvátskemu pobrežiu odrazu prestanú byť smiešne.“

Balatonfüred je fajn aj preto,

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite