Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Praha pre peších

.marína Gálisová .časopis .cestovanie

Segwaye sú v častiach stovežatej matičky zakázané, a dobre im tak. Po prvé, v dave chodcov bývajú občas nebezpečné, po druhé, stále ohrozujú nervy rodičov, ktorí musia deťom vysvetľovať, že im také čosi neobstarajú, ani keby sa na hlavu postavili. Lebo chodiť peši je zdravé.

Praha pre peších MICHAELA DUSÍKOVÁ/ČESKÁ ILUSTRAČNÍ FOTOGRAFIE/PROFIMEDIA Orloj patrí k tým najtradičnejším pražským pamiatkam. Medzi ruštinou, angličtinou či hebrejčinou tu sotva zachytíte české slovo.

vybrali sme sa s deckami do Prahy s métou prejsť zákutia metropoly, kedysi aj našej, čo najviac po vlastných. Neznie to náročne, ale podniknúť také čosi s viacčlennou perepúťou už chce trochu rodičovskej odolnosti. Ak si myslíte, že ste z teflónu, skúste stúpať peši na Petřín s niekoľkými veľmi nespokojnými potomkami v závese. (Ste, ako inak, najhorší rodič pod slnkom, lebo s nimi odmietate vystáť hodinový rad na lanovú dráhu a volíte výstup po príjemne tienených asfaltových serpentínach.)

Takto sme toho prešli strašne veľa. Precítili sme atmosféru mesta tak, ako sa to z metra, autobusov a električiek nedá.

A keď hovorím o atmosfére, mám na mysli všetky jej odtienky: od zvieravej tlačenice v uličkách medzi „Václavákom“ a „Staromákom“, kde medzi ruštinou, angličtinou, francúzštinou, taliančinou či hebrejčinou sotva zachytíte české slovo, až po božský pokoj na opačnom brehu Vltavy, v uličkách Malej Strany.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite