Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chopiť sa príležitosti

.anton Vydra .časopis .literatúra

O politike machiavelizmu sa hovorí často, o Niccolovi Machiavellim sa však toho až tak veľa nevie. Preto je dobre, že sa objavila kniha, ktorá je viac než len životopisom. Je sondou do myslenia florentského filozofa.

Chopiť sa príležitosti

marina Marietti je talianska historička, ktorá sa na francúzskej univerzite Paris 3 – Sorbonne Nouvelle venuje talianskemu stredoveku a renesancii. Okrem Machiavelliho ju zaujímajú aj iné veľké osobnosti renesancie: Girolamo Savonarola, Dante Alighieri či Giovanni Boccaccio. Machiavelli je však pre ňu emblematickou postavou prelomu 15. a 16. storočia.

Jeho priezvisko súvisí s rodovým erbom, modrým krížom na striebornom pozadí s piatimi modrými klincami (chiavelli) umiestnenými medzi ramenami kríža a v jeho strede. Predpona mal spresňuje význam rodového mena: „zlé klince“. Marietti dodáva, že meno dáva tušiť, že nešlo o rod „so žiarivou povesťou“.

mladý konfident

Celé sa to začalo Girolamom Savonarolom, energickým dominikánskym kazateľom, ktorého v máji 1498 obesili a dali upáliť na Piazza della Signoria vo Florencii. Machiavelli poznal jeho kázne. Chodieval ich počúvať. No nie z presvedčenia, ale ako informátor. Sám vystupoval v úlohe „stúpenca“, no len preto, aby sa čo najviac dozvedel. Správy o ohnivých kázňach potom posielal veľvyslancovi Riccardovi Becchimu do Ríma. Niečo ho síce na Savonarolovi zjavne priťahovalo, no do listov o ňom písal vždy len posmešne ako o pokrytcovi. Krv dominikána tak uschla aj na Machiavelliho rukách.

„Dejiny Machiavelliho poučili, že väčšinou víťazia tí, ktorí svoje ciele dosiahli zradou.“

Slovné spojenie, ktoré sa mu pripisuje, „účel svätí prostriedky“, sa uňho naozaj dá vystopovať ešte pred napísaním Vladára, ktorý sa stal jeho najslávnejším dielom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite