Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

David Brooks: Nechajte si svoju prosperitu

.david Brooks .časopis .týždeň vo svete

V 18. storočí fungovala spoločnosť amerických kolonistov vedľa spoločnosti amerických Indiánov. Prvá sa zameriavala na obchod, druhá na komunitu, kmeň. A ukázalo sa čosi zvláštne: Indiáni neutekali ku kolonistom, no veľa kolonistov si zvolilo život medzi Indiánmi.

David Brooks: Nechajte si svoju prosperitu

kolonistom bolo to správanie čudné. Ich spoločnosť bola bohatšia a vyvinutejšia. A predsa mnohí ľudia odchádzali a volili si menší materiálny komfort u Indiánov.

Kolonisti sa občas pokúsili prijať do svojho stredu indiánske deti, ale nikdy ich nedokázali presvedčiť, aby medzi nimi aj zostali. Benjamin Franklin tento jav pozoroval v roku 1753 a napísal: „Keď sa stane, že medzi nami vyrastie indiánske dieťa, naučí sa náš jazyk, prispôsobí sa našim zvykom, predsa stačí, že ide navštíviť svojich príbuzných, vyberie sa s nimi čo i len raz na potulku, a už ho nik nepresvedčí, aby sa vrátilo k nám.“

Počas vojen s Indiánmi padlo mnoho európskych osadníkov do zajatia a muselo žiť s indiánskymi kmeňmi. Po čase mali dosť možností utiecť a vrátiť sa domov, ale neurobili to. Ba dokonca, ak ich „zachránili“, títo ľudia utiekli svojim záchrancom a skrývali sa pred nimi.

Občas sa Indiáni pokúsili násilím vrátiť Európanov – pri výmenách zajatcov – a tí od nich odmietali odísť. V jednom prípade museli Indiáni z kmeňa Šóní zviazať niekoľko Európaniek, aby ich vôbec mohli poslať naspäť. Ženy však z kolónií utiekli späť k Indiánom.

„Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie trpia ľudia v bohatých krajinách depresiou asi osemkrát častejšie než obyvatelia tých chudobných.“

Ešte v roku 1782 sa to stávalo dosť často.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite