Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Orodovanie za Lajčáka

.eva Čobejová .časopis .spoločnosť

Ešte na jar sa zdalo, že Miroslav Lajčák sa s veľmi veľkou pravdepodobnosťou bude v januári 2017 sťahovať do New Yorku. Že jeho kandidatúra je takmer hrou na istotu.

Orodovanie za Lajčáka DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA

V máji slovenský kabinet oficiálne odsúhlasil Lajčákovu kandidatúru na post generálneho tajomníka Organizácie spojených národov. Podporil ju aj šéf parlamentu a prezident republiky, a dokonca aj veľa domácich či zahraničných expertov sa vyjadrilo, že Lajčák má naozaj veľké šance a je to dobrý kandidát. Navyše pochádza z „východnej Európy“ (tak je Slovensko geopoliticky vnímané v OSN), a táto časť sveta ešte nemala svojho tajomníka. Ale má aj veľké prednosti – Lajčák má skúsenosti z riešenia medzinárodných konfliktov, aj z pozície ministra vo vlastnej krajine. Táto kombinácia diplomata, politika a krízového mediátora vyzerala tak skvele „našľahaná“, že sa strácal aj drobný, nie veľmi lichotivý detail v životopise: Lajčákovo prvotriedne vzdelanie pochádza z „moskovského Oxfordu“, teda z MGIMO (Moskovského štátneho inštitútu medzinárodných vzťahov).

Lenže potom sa to začalo v lete komplikovať. Voľba kandidáta má niekoľko kôl, tie prvé sú iba nezáväzné, ale už počas nich sa vyprofiluje najhorúcejší uchádzač, ktorého by potom mala vybrať Bezpečnostná rada OSN a schváliť Valné zhormaždenie OSN.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite